Ásotthalom a putyini úton: Alaptörvényt sért az önkormányzat homofób rendelete

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510649" wf_entity_id="1260" wf_entity_type="node"]

A szólásszabadságot és a gyülekezési jogot korlátozza, és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg, ezért alaptörvény-ellenes Ásotthalom Önkormányzatának héten elfogadott rendelete, amely tiltja az azonos neműek közötti házasság, illetve azonos nemű párok alkotta családok “propagálását”. A Magyar LMBT Szövetség törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.

2016. november 23-án a Szeged mellett található, négyezer lakosú Ásotthalom képviselő-testülete olyan helyi rendeletet fogadott el, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan “propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.

A rendeletet Toroczkai László, a Jobbik alelnöke terjesztette elő, akit korábban a bíróság jogerősen elítélt, amiért a 2009-es Budapest Pride felvonulás ellen az interneten keresztül erőszakos fellépésre buzdított.

A Jobbik már korábban is próbálkozott orosz mintára büntetni az azonos neműek közötti kapcsolatok “népszerűsítését”. A 2012-ben az Országgyűlésben beterjesztett törvényjavaslat öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta volna az azonos nemű személlyel folytatott szexuális kapcsolat nagy nyilvánosság előtti “népszerűsítését”. A törvényjavaslatot sem a kormánypártok, sem a többi ellenzéki párt nem támogatta. A Jobbik később több önkormányzatnál próbált hasonló rendelkezéseket elfogadtatni, de ezek rendre elbuktak.

Az Ásotthalmon most elfogadotthoz hasonló korlátozások Oroszországban vannak érvényben, amelyeket számos nemzetközi fórum, többek között az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a Velencei Bizottság, az Emberi Jogok Európai Bírósága és az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is az emberi jogokat sértőnek talált.

A rendelet nemcsak a nemzetközi emberi jogi alapelvekbe, de az Alaptörvény hátrányos megkülönböztetést tiltó XV. cikkébe,  a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító IX. cikkébe, a békés gyülekezés jogát biztosító VIII. cikkébe, valamint a vallásszabadságot biztosító VII. cikkébe is ütközik.

“Sajnálatosnak tartjuk, hogy pont Csongrád megyében került sor egy ilyen homofób jogszabály elfogadására” - mondta Kiss Anna a Szegedi LMBT Közösségért Csoport képviselője. “Mi azt tapasztaljuk, hogy az emberek itt a Dél-Alföldön nem vevők az ilyen gyűlölködésre.”

A Magyar LMBT Szövetség a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordul, hogy indítson törvényességi felügyeleti eljárást a rendelet hatályon kívül helyezése érdekében, és szükség esetén kezdeményezzék a Kúriánál, illetve az Alkotmánybíróságnál a rendelet megsemmisítését.