Az ECRI delegációjával találkoztunk

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510600" wf_entity_id="654" wf_entity_type="node"]

Hivatalos országlátogatáson van a héten Magyarországon az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága (ECRI), amely civil szervezetekkel, köztük Szövetségünkkel is találkozott. 

A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) az Európa Tanács keretében működő szakértői bizottság, amelynek célja, hogy általános ajánlásokkal és az egyes országok számára megfogalmazott javaslatokkal segítse a rasszizmus és más előítéletes nézetek elleni küzdelmet. A szervezet öt évente az Európa Tanács mind a 47 országáról országjelentést készít, amelyben értékelik az elmúlt időszak jogalkotási és társadalmi folyamatait. 2013-tól kezdve a Bizottság mandátuma már nem csak a rasszizmusra, hanem a homofóbia és a transzfóbia témájára is kiterjed. 

Az országjelentés összeállítása érdekében a Bizottság néhány tagja és szakértője 2014. június 2-6. között hivatalos országlátogatásra érkezett Magyarországra, amelynek keretében különböző állami szervek (minisztériumok, ombudsman, rendőrség) és civil szervezetek képviselőivel találkoznak a helyzet feltérképezésére. Szövetségünk képivselőivel a találkozóra 2014. június 2-án került sor.

Szövetségünk a találkozó során felhívta a figyelmet az elmúlt évek jogalkotási fejleményeire (az új Alaptörvény és annak negyedik módosítása kirekesztői vonatkozásaira, az új Büntető Törvénykönyv pozitív változásaira, a gyűlöletbeszéd elleni polgári jogi szankciók LMBT közösséget érintő hiányosságaira), de kitértünk a homofób és transzfób nézetek terjedésére is a politikai közbeszédben. A Bizottság tagjai konkrét kérdéseket tettek fel a közoktatásai tananyag, a menekültek jogai, valamint a transz és interszexuális emberek jogai kapcsán is. A találkozón a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület képviselője is részt vett.

Szövetségünk az előzetesen  megfogalmazott kérdések kapcsán írásbeli összefoglaló anyagot is összeállított a Bizottság részére.