Budapest: kiemelt esélyegyenlőségi célcsoporttá váltak az LMBT emberek

Budapest

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_entity_id="1281" wf_entity_type="node" wf_cache="1514510654"]

Szövetségünk munkájának eredményeként Budapest Főváros új települési esélyegyenlőségi programja kiemelt célcsoportként kezeli a szexuális és nemi kisebbségeket. 

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény szerint a települési önkormányzatok helyi esélyegyenlőségi programokat fogadhatnak el, amely elemzi a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok helyzetét és meghatározza a problémák komplex kezelése érdekében szükséges intézkedéseket. A helyi esélyegyenlőségi program elfogadása kötelező, ha a település állami vagy európai uniós pályázatokon szeretne indulni. A jogszabály előírja, hogy az esélyegyenlőségi programnak ki kell térnie a nők, a mélyszegénységben élők, romák, a fogyatékkal élő személyek, valamint a gyermekek és idősek csoportjára, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően a program más célcsoportokra is kitérjen. 

Szövetségünk megalakulása óta dolgozik azon, hogy az LMBT közösség is minél több helyi esélyegyenélőségi programban nevesítésre kerüljön. 2010-ben az egyik első írásos véleményünket pont a Budapest, több, mint esély c. program tervezetéről készítettük, javaslatainkat akkor figyelmen kívül hagyták. 2016-ban ismét részt vettünk a program véleményezésében, személyes egyeztetésre mentünk és írásban is véleményeztük a tervezetet. Fáradozásaink ezúttal sikerre vezettek: a 2016. december 7-én elfogadott új, 2017-2022 időszakra szóló esélyegyenlőségi program már kiemelt célcsoportnak tekinti a szexuális és nemi kisebbségeket.

A program részletes helyzetértékelésében számot vet az LMBT emberekkel kapcsolatos társadalmi attitűdökkel, elemzi az LMBT embereket érő hátrányos megkülönböztetés és erőszak különböző formáit, a rejtőzködés jelenségét, értékeli az LMBT emberek foglalkoztatási és egészségügyi helyzetét, kitér a gyermekvállalás és -nevelés nehézségeire, valamint az LMBT fiatalok helyzetére. 

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott dokumentum alapján most részletes cselekvési terv készül a programban szereplő problémák kezelésére.