Emberi jogi országjelentést véleményeztünk

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510634" wf_entity_id="974" wf_entity_type="node"]

Írásban véleményeztük Magyarország második ENSZ egyetemes időszakos felülvizsgálata keretében a kormány által készített emberi jogi jelentés tervezetét.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa négyévente minden tagállam emberi jogi teljesítményét megvizsgálja az ún. egyetemes időszakos felülvizsgálat (universal periodic review, UPR) keretében. Magyarország utoljára 2011-ben volt soron, a következő vizsgálat 2016 januárjában várható. A vizsgálat keretében az államok országjelentést készítenek az emberi jogok helyzetéről.

A magyar kormány 2015 szeptemberében kezdett az országjelentés összeállításába, amelyhez az Emberi Jogi Kerekasztal ülésein gyűjtöttek információkat a civilektől. A jelentés az LMBT embereket érintő kérdésekre külön fejezetben tér ki. A jelentés tervezetét a kormány 2015. december 3-án  a Kerekasztal tagjai között véleményezésre megosztotta.

Szövetségünk tagszervezetünkkel, a Háttér Társasággal együttműködésben írásbeli véleményt készített a tervezetről. Véleményünkben javasoltuk a szexuális irányultságra és nemi identitásra vonatkozó terminológia pontosítását, a sarkalatos törvényekkel foglalkozó rész kibővítését, az LMBTQI embereket érintő további témák (gyermekvállalás, oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, menedékjog) szerepeltetését, valamint a gyűlölet-bűncselekmény eseteket tartalmazó melléklet kiegészítését.