Európai uniós intézményeket látogattunk

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510629" wf_entity_id="884" wf_entity_type="node"]

Az Európai Bizottság munkatársaival és több európai parlamenti képviselővel, köztük dr. Szájer Józseffel találkoztak Brüsszelben Szövetségünk képviselői. A találkozókon a civil szervezeteket érő támadások és az európai szintű LMBTI cselekvési terv volt a fókuszban.

A kétnapos intézménylátogatást az ILGA-Europe európai ernyőszervezet szervezte bolgár, litván, román és magyar aktivisták részére. Magyar részről Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség és a Háttér Társaság ügyvivője, és Balta Flóris Olaf, a Transzpont aktivistája vett részt.

A lobbilátogatás során az aktivisták találkoztak Frans Timmermans jogállamiságért, Marianne Thyssen foglalkoztatási és szociális ügyekért és Vytenis Andriukaitis egészségügyért felelős biztosok kabinetjének tagjaival, a Jogérvényesítési Főigazgatóság alapjogi és esélyegyenlőségi főosztályainak munkatársaival, az LMBTI Intergroup tagjaival, valamint a zöldpárti képviselőcsoport frakcióvezetőjével. Az aktivistáknak lehetőségük nyílt saját országuk egy-egy európai parlamenti képviselőjét is felkeresniük, Szövetségünk képviselői dr. Szájer Józseffel, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának egyik alelnökével találkoztak. 

A találkozók során a magyar aktivisták a civileket ért támadásokról, a magyar politikai közbeszédben elharapódzott homofób és transzfób megnyilvánulásokról, a transz emberek egészségügyi és munkaerő-piaci helyzetéről, az európai uniós pénzek homofób szervezetekhez áramlásáról számoltak be. A különböző közép- és kelet-európai országokból érkező aktivisták egyetértettek benne, hogy az Európai Uniónak fokozottabb figyelmet kellene szentelnie a tagállamok emberi jogi teljesítményének értékelésére, és hogy a tagállami szintű LMBTI közpolitikákra is komoly pozitív hatással lenne egy uniós szintű LMBTI menetrend vagy cselekvési terv elfogadása, amelyet korábban az Európai Parlament is megfontolásra javasolt.