Ezt kérik az LMBTQI szervezetek a polgármesterjelöltektől

Tízpontos javaslatlistát dolgozott ki a magyarországi LMBTQI szervezetek tömörítő Magyar LMBT Szövetség az önkormányzatok számára arról, hogy hogyan léphetnek fel az LMBTQI emberek egyenlősége és társadalmi befogadása érdekében.

Bár az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek társadalmi elfogadottsága Magyarországon, a közösség tagjai továbbra is gyakran válnak hátrányos megkülönböztetés és erőszak áldozatává. Egy 2016-os kutatás szerint 29%-ukat ért személyében zaklatás a munkahelyén. Egy 2017-es kutatás szerint az LMBTQI diákok 52%-a nem érzi magát biztonságban az iskolában szexuális irányultsága, 37%-a pedig nemi önkifejezése miatt. Egy 2016-os kutatás szerint a megkérdezett LMBTQI emberek 46%-a volt már tanúja vagy áldozata gyűlölet-bűncselekménynek valós vagy vélt szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt.

A hátrányos megkülönböztetés és kirekesztés nem csak az érintetteknek rossz, hanem  a társadalom egészének is kárt okoz: az oktatási és a munkahelyi diszkrimináció miatt az LMBTQI emberek nem tudják képességeiket teljes mértékben kibontakoztatni és a közösség javára fordítani; a folyamatos megaláztatások a lelki egészséggel kapcsolatos problémákhoz vezethetnek, amelyek aztán az egészségügyi ellátórendszert terhelik; az érintettek közül sokan az ország elhagyását tervezik, vagy már meg is tették azt. Ezért minden állami szervnek feladata, hogy fellépjen az LMBTQI emberek esélyegyenlőségének előmozdítása érdekében. A jogszabályi szintű diszkriminációt nyilvánvalóan csak a Kormány és az Országgyűlés szüntetheti meg, ugyanakkor az önkormányzatok is számos lépést tehetnek a közszolgáltatások javítása és egy befogadó társadalmi attitűd kialakítása érdekében. 

“Tagszervezeteinkkel közösen konkrét, helyi szinten megvalósítható javaslatokat dolgoztunk ki valamennyi magyarországi önkormányzat számára” - mondta Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője. “Bízunk benne, hogy minél több polgármester- és képviselőjelölt megfogadja azokat, és a következő ciklusban egyre több önkormányzat tesz pozitív lépéseket az LMBTQI emberek esélyegyenlőségének előmozdítására.”

A Magyar LMBT Szövetség a javaslatlistát a politikai pártok mellett a főpolgármester-jelölteknek is megküldi, és arra kéri őket, hogy szeptember 24-ig jelezzék, felvállalják-e ennek a közösségnek az ügyeit is polgármesterré választásuk esetén.