Indul az előválasztás, összehasonlítottuk a jelöltek programját

Főpolgármester-jelöltek vitája: Karácsony Gergely, Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor [forrás: 24.hu]]

2019. június 20. és 26. között zajlik Budapesten az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztása. Utána néztünk, ki mit ajánl a fővárosi LMBTQI választóknak.

Idén első alkalommal tartanak Budapesten előválasztást, amelynek keretében az ellenzéki pártok kiválasztják, hogy ki mérkőzzön meg színeikben az őszi önkormányzati választáson a főpolgármesteri tisztségért. Három jelölt indul: Kálmán OIga a Demokratikus Koalíció, Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd és Kerpel-Fronius Gábor a Momentum jelöltje. Mindhárom politikus részletes programot tett közzé, megvizsgáltuk ki mit ajánl az LMBTQI emberek számára.

Kálmán Olga programja az Egyenesen Budapestért! címet viseli, és az alábbi vállalás szerepel benne: “Az érintett civil szervezetekkel és a kerületekkel közös átfogó esélyegyenlőségi stratégiát kell kidolgozni. Egy európai városban nem elfogadható a diszkrimináció, az, hogy valakit szexuális orientációja, vallása vagy neme alapján érjen hátrány. Az ilyen jellegű gyakorlattal szemben fel kell lépni, a rendeletalkotás és nyomásgyakorlás, jogérvényesítés eszközeivel is. Olyan fővárosi jogvédő pozíciót, „esélyegyenlőségi ombudsmant” hozunk létre, amely segít a diszkriminációs esetekben a hatékony fellépést, az érintettek jogérvényesítését minden diszkriminált csoport esetében. Zéró toleranciát hirdetünk a gyűlöletkeltés, a gyűlöletbűncselekmények minden formája ellen. Elfogadhatatlan, hogy valaki ne érezze biztonságban magát Budapesten bőrszíne, vallása, szexuális orientációja miatt. Budapest legyen az elfogadás és béke városa.”

Karácsony Gergely programja az Budapest mindenkié! címet viseli, és az alábbi vállalás szerepel benne: “Támogatjuk a szexuális kisebbségek jogegyenlőségét és az elfogadást erősítő civil szervezeteket, felvilágosító programokat és rendezvényeket.”

Kerpel-Fronius Gábor programja a Budapest 2.0 címet viseli, és bár kifejezetten LMBTQI vállalás nem szerepel benne, az alábbi általános megfogalmazás igen: “Egy igazi, nemzetközi nagyváros, ahol a világ minden tájáról jövő emberek, gondolatok és értékek találkoznak. Egy elfogadó és sokszínű város, amely egyenlő lehetőségeket biztosít mindenkinek.”

A választási programok fontos jelzést nyújtanak arra vonatkozóan, milyen témákat tekint fontosnak egy jelölt, de a döntés meghozatala során érdemes arra is tekintettel lenni, hogy a jelölt és az őt jelölő párt a múltban hogyan nyilatkozott, illetve mit tett az LMBTQI emberekért. Ennek kapcsán tájékozódhattok az európai parlamenti választás kapcsán szervezett vitánkból, illetve a Szegedi LMBT Közösségért csoport összefoglalójából.

Az előválasztáson a budapesti lakhellyel vagy tartózkodási helyen rendelkező választópolgárok vehetnek rész 2019. június 20. és 26. között, online és számos fővárosi helyszínen. Az előválasztást a pártok és civil szervezetek képviselőiből álló Civil Választási Bizottság (CVB) bonyolítja le. Bővebben: https://elovalaszto.hu/