Hírek: Iskola

EJHA konferencia, 2018. szeptember 23.

Az EJHA - emberi jogi nevelők hálózata 2018. szeptember 23-án tartotta első konferenciáját. Az izgalmas előadások és beszélgetések között helyet kapott a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport műhelye is, ami az iskolai környezetben előforduló előítéletesség megelőzésére, kezelésére fókuszált.

Európai Parlament

A magyar kormány szerint “minősített hazugságok gyűjteménye” a Sargentini-jelentés, és 108 oldalas cáfolatot tettek közzé. Megvizsgáltuk, az LMBTI embereket érintő megállapítások kapcsán kinek van igaza.

A Debreceni Egyetem főépülete (forrás: Wikipedia)

Szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg a Debreceni Egyetem és a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft., amikor 2016 áprilisában kitiltott egy LMBT témájú kerekasztal-beszélgetést az egyetemről - mondta ki jogerősen az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely 100 ezer Ft bírságot szabott ki az Egyetemre.

ENSZ Emberi Jogi Bizottság

Hazai LMBTQI szervezetek Szövetségünk koordinálásával jelentést készítettek a magyar LMBTQI helyzetről az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának.

Júliusban levélben kerestük meg az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságát és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy támogassák a magyar kormány csatlakozását a „Befogadó és méltányos oktatást minden tanulónak hátrányos megkülönböztetéstől és erőszaktól mentesen” című UNESCO-nyilatkozathoz.

Első alkalommal rendezett magas szintű konferenciát az LMBTI embereket érő hátrányos megkülönböztetésről az Európai Unió Tanácsa. A konferencián a magyar kormány képviselői mellett egyesületünk munkatársa is részt vett.