Ismét ülésezett az LMBT Munkacsoport

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510595" wf_entity_id="604" wf_entity_type="node"]

Negyedik alkalommal ülésezett a Kormány által létrehozott Emberi Jogi Kerekasztal LMBT emberek jogaival foglalkozó munkacsoportja. A napirenden az Európa Tanács egyik ajánlása és a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap előkészületei voltak.

A Kormány 2012 februárjában hozta létre az emberi jogok területén feladatkörrel rendelkező minisztériumok képviselőiből az Emberi Jogi Munkacsoportot, illetve az emellett civil tanácsadó testületként működő Emberi Jogi Kerekasztalt. A Kerekasztal tagjai tematikus munkacsoportokba szerveződve vitatják meg, illetve tesznek javaslatot a kormányzat számára az emberi jogi helyzet javítása érdekében. 

A Magyar LMBT Szövetség négy munkacsoport munkájába is bekapcsolódott, részt veszünk a LMBT emberek, a nők, a gyermekek jogaival foglalkozó, valamint az egyéb gazdasági, szociális és kulturális jogok védelmével foglalkozó munkacsoportban. 

Az LMBT emberek jogaival foglalkozó munkacsoport 2014. február 21-én immár negyedik alkalommal ülésezett, ezúttal a a civilek javaslata alapján az Európa Tanács CM/Rec(2010)5. számú, a szexuális irányultság, illetve nemi identitás alapján történő diszkrimináció leküzdését célzó intézkedésekről szóló ajánlásának magyarországi végrehajtása, illetve a május 17-i Homofóbia és Transzfóbia Elleni világnap magyarországi megtartása volt a téma. 

Az LMBT Szövetség a napirendi pontokhoz kapcsolódóan rövid írásbeli véleményekkel készült. Az Európa Tanács ajánlása kapcsán javaslatot tettünk rá, hogy a jelentés végrehajtása kapcsán a Háttér Társaság által készített jelentés ajánlási pontjai mentén a Kormány fogadjon el egy a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti megkülönböztetés elleni középtávú szakpolitikai stratégiát és az ehhez kapcsolódó szakpolitikai programot. A Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap kapcsán azt javasoltuk, hogy a Kormány sajtóközleményben emlékezzen meg a Világnapról, illetve hívják fel az iskolák figyelmét a Világnaphoz kapcsolódó iskolai foglalkozások szervezésének lehetőségére.