Kinevezték az ENSZ első LMBTI jelentéstevőjét

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510649" wf_entity_id="1228" wf_entity_type="node"]

Szövetségünk is lobbizott azért, hogy az ENSZ-ben létrejöjjön az új pozíció, amelyet mostantól három évig Vitit Muntarbhorn bangkoki professzor fog betölteni.

2016. szeptember 30-án az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kinevezte az első olyan független szakértőt (jelentéstevőt), akinek a feladata a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetés vizsgálata. 

A pozíciót a thai Vitit Muntarbhorn, a bangkoki Chulalongkorn Egyetem nemzetközijog-tanára tölti be. Muntarbhorn a Yogyakarta alapelveket kidolgozó bizottság társelnöke volt.

A jelentéstevői pozíciót, amelynek létrehozásáért az LMBT Szövetség is lobbizott, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának júliusi határozata hozta létre: a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést elítélő határozatot 23 ország képviselője támogatta, míg 18 ellene szavazott és 6 tartózkodott.

A jelentéstevő feladata, hogy értékelje a meglevő nemzetközi emberi jogi eszközök gyakorlati érvényesülését, hogy azonosítsa a jó gyakorlatokat és a hiányosságokat a jogvédelem területén, és hogy párbeszédet folytasson államokkal és más szervezetekkel, valamint éves jelentést állítson össze az LMBT emberek jogairól a világ országaiban.

A jelentéstevő pozíciójának létrehozásáról szóló határozat az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának egy korábbi, 2014. szeptember 26-án kelt határozatán alapul, amely megerősítette, hogy az LMBT jogok emberi jogok. A határozat-tervezetet Brazília, Chile, Uruguay és további 42 támogatója terjesztette elő, és a Bizottság meggyőző többséggel fogadta el: 25 állam képviselője támogatta, 14 ellenezte és 7 tartózkodott.