Megerősítette az ENSZ Közgyűlés az LMBTI jelentéstevő mandátumát

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510649" wf_entity_id="1254" wf_entity_type="node"]

Magyarország is megszavazta az ENSZ-ben a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést vizsgáló független szakértő kinevezését. 

Mint ahogy arról néhány hónapja beszámoltunk, 2016. szeptember 30-án az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kinevezte az első olyan független szakértőt (jelentéstevőt), akinek a feladata a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetés vizsgálata. 

Az Emberi Jogi Tanács döntését követően azonban országok egy csoportja a döntés felfüggesztését szerette volna elérni az ENSZ Közgyűlésében. Konzervatív civil szervezetek még online aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a "homoszexuális hatóság" felállítása ellen. 

Az LMBT emberek jogai iránt elkötelezett civil szervezetek sem maradtak azonban szótlan: több mint 800 civil szervezet - köztük Szövetségünk - követelte a Tanács döntésének tiszteletben tartását.

A végső szavazásra 2016. november 20-án került sor: 84 tagállam (köztük Magyarország) támogatta, 77 ellenezte a döntés megerősítését, 17 pedig tartózkodott, ezzel sikerült érvényt szerezni az Emberi Jogi Tanács döntésének. 

A jelentéstevő feladata, hogy értékelje a meglevő nemzetközi emberi jogi eszközök gyakorlati érvényesülését, hogy azonosítsa a jó gyakorlatokat és a hiányosságokat a jogvédelem területén, és hogy párbeszédet folytasson államokkal és más szervezetekkel, valamint éves jelentést állítson össze az LMBT emberek jogairól a világ országaiban. 

A pozíciót három évre a thai Vitit Muntarbhorn, a bangkoki Chulalongkorn Egyetem nemzetközijog-tanára fogja betöltebi. Muntarbhorn a Yogyakarta alapelveket kidolgozó bizottság társelnöke volt.