Operatív programot véleményeztünk

Részletes írásbeli véleményt készítettünk a Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Európai Bizottságnak formális egyeztetésre benyújtott tervezetéről.

Az Európai Unió 2014 és 2020 között 10 500 milliárd forinttal járul hozzá magyarországi fejlesztési és támogatási programok megvalósításához. E pénzek elköltésére a tagállamok ún. operatív programokat dolgoznak ki, amelyek megfogalmazzák a fejlesztési prioritásokat és a támogatandó beavatkozásokat. Az Operatív Programok előkészítése hosszú folyamat, amelybe a vonatkozó uniós rendelkezések alapján a civil szervezeteket is be kell vonni. 

Az LMBT közösség szempontjából legfontosabb Operatív Program az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, amely a társadalmi kirekesztődéssel, munkaerőpiaci, oktatási és egészségügyi területekkel foglalkozik. Szövetségünk a rövid véleményezési határidő ellenére írásbeli véleményt készített a program Európai Bizottságnak formális egyeztetésre benyújtott tervezetéről. Véleményünkben kifogásoltuk, hogy a program előkészítésébe az LMBT civil szervezeteket nem vonták be célzottan, kritikákat fogalmaztunk meg az egyházak szerepének növelésével és a családok támogatásával kapcsolatos célkitűzések kapcsán, ugyanakkor 11 konkrét módosítást javasoltunk a szövegben az LMBT emberek szempontjainak fokozottabb megjelenítésére.