Róla is döntesz - érvénytelen szavazásra buzdítjuk az LMBT embereket

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510643" wf_entity_id="1217" wf_entity_type="node"]

“Róla is szavazol” címmel kampányt indított a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) szervezetek tömörítő ernyőszervezet, a Magyar LMBT Szövetség az október 2-i kvótanépszavazás kapcsán. A kampányban arra hívják fel a figyelmet, hogy a menekültek közül sokan szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt kénytelenek elhagyni hazájukat.

Az elmúlt hónapok során a kormány példátlan gyűlöletkeltő kampányban próbálta a magyar társadalomban meglévő félelmekre alapozva a menekültek ellen hangolni a közvéleményt. A csúsztatásokra, félinformációkra építő kampány csak pont azokról nem szólt, akikről egy hét múlva szavazunk: a menekültekről.

Magyarországon sokan nincsenek vele tisztában, de a világ 72 országában még ma is bűncselekménynek számít az azonos neművel létesített szexuális kapcsolat, közülük 13-ban halálbüntetés jár érte. További számos állam nem biztosít megfelelő védelmet LMBT állampolgárainak az őket érő erőszakkal vagy diszkriminációval szemben. Az ezen országokban élő LMBT embereknek nincs más lehetősége, mint hogy hazájukat, családjukat, barátaikat otthagyva egy olyan államban kérjenek menedékjogot, ahol garantáljak biztonságukat.

Az elmúlt időszakban az LMBT menedékkérők száma Európában megugrott: ennek egyik oka, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet által uralt területeken napi gyakorlattá vált, hogy a meleg vagy melegnek vélt embereket nyilvános kivégzik, úgy hogy egy magas épület tetejéről ledobják őket. Ez a példátlanul kegyetlen erőszak sok LMBT embert menekülésre késztetett. Biztonságuk ráadásul a környékbeli országokban sem garantálható, hiszen a homoszexualitást azok ugyanúgy üldözik. Az LMBT menedékkérők biztonsága még a homoszexualitást hivatalosan megtűrő Törökországban sem biztosított: egy szír meleg menekültet Isztambulban augusztusban megcsonkítva, lefejezve találtak meg lakásától nem messze. Korábban többször jelezte a rendőrségnek, hogy halálos fenyegetések érték, de a hatóságok semmit sem tettek.

Az emberség, a szolidaritás és egymás tisztelete alapvető közös értékeink, amelyek megkövetelik, hogy védelmet nyújtsunk azok számára, akiknek élete, biztonsága veszélyben van. A népszavazás és az azt megelőző kampány ezeket az értékeket veszi semmibe, szít gyűlöletet a menekültek ellen, mindezt egy olyan népszavazási kérdés kapcsán, ami teljesen értelmetlen, hiszen az abban szereplő javaslat nem is szerepel az Európai Unió napirendjén.

“Sokáig gondolkoztunk rajta, hogy LMBT szervezetként meg kell-e szólalnunk ebben a vitában, végül arra jutottunk, igen, hiszen a gyűlöletkeltés semmilyen formája kapcsán sem maradhatunk csendben, ma a menekültek, holnap akár az LMBT emberek kerülhetnek napirendre” - mondta Dombos Tamás a Szövetség egyik ügyvivője. “Ráadásul maga Miniszterelnök kötötte össze a migráció kérdését a homofóbiával: szerinte a bevándorlókkal együtt a homofóbiát is importáljuk. Mi nem így érezzük: van abból elég itthon is, nem az import a probléma. Visszautasítjuk, hogy a kormánypártok a kisebbségek egymás elleni kijátszásával próbálnak politikai tőkét kovácsolni maguknak”.

A közösségi médiában zajló kampány keretében a Szövetség az LMBT menedékkérőkkel kapcsolatos információkat, történeteket tesz közzé. A kampány célja elsősorban az LMBT emberek figyelmének felhívása arra, hogy szavazatukkal az LMBT menedékkérők sorsáról is döntenek. A Szövetség más civil szervezetekhez hasonlóan érvénytelen szavazásra buzdít: ezzel lehet legjobban kifejezni egyet nem értésünket a politikai haszonszerzésre irányuló gyűlöletkeltéssel.