Jó és rossz példák LMBTQI-témában írt cikkekre

Jó és rossz példák LMBTQI-témában írt cikkekre, a média munkatársai számára.

Lezárások a melegfelvonulás miatt

Szombaton tartják a melegek szokásos felvonulását. Budapesten szombat délután emiatt nem lehet autóval közlekedni az Andrássy úton, és a kisföldalattit is lezárják. A kordonnal elkerített területre csak lakcímkártyájuk felmutatásával engedik be az ott élőket.
„Felháborító, hogy a melegek magamutogatása miatt a világörökségi terület nem látogatható, ráadásul megbénul a fél város közlekedése is.” – mondta lapunknak Előítéletes Emil országgyűlési képviselő, aki szerint a bíróságnak a hatályos jogszabályok alapján be kellett volna tiltaniuk a másság propagálását szolgáló rendezvényt.
A rendőrség nagy erőkkel készül, a szóvivő tájékoztatása szerint 80-90 millió forintba is kerülhet a felvonulás miatti készültség.

• pontatlan szóhasználat: “melegfelvonulás”; “meleg”;
  • előítéleteket erősítő szavak: “magamutogatás”, “másság propagálása”;
  • “a melegfelvonulás miatt”, “Budapesten emiatt”, “felvonulás miatti”: az LMBTQ emberekre hárítottad a felelősséget, pedig ne feledd, ha ellentüntetők nem lennének, kordonokra és rendőri biztosításra sem lenne szükség;
  • címválasztás: A cím a közlekedési káoszt is a melegek “nyakába varrja”;
  • pontatlan információk: “hatályos jogszabályok” hitelesnek látszó, de nem informatív, ráadásul nincs ilyen jogszabály, ahogy a rendőrségi szóvivőre utalás is értelemtorzító (lásd később);
  • egyoldalú tudósítás: Előítéletes Emil mellett ott lenne a helye más ismert, hiteles ember (politikus, hivatalos személy, civil szervezet képviselője”) véleményének is.

Forgalomváltozás a Budapest Pride Felvonulás délutánján

Szombaton lesz a Budapest Pride Felvonulás, melynek során az  LMBTQ közösség és szimpatizánsai kamionokkal és zenével sétálnak végig az Andrássy úton. Az engedélyezett rendezvényt az ellentüntetők miatt idén is kordonok között kell megtartani, ezért nem elég a rövid időre történő útlezárás, hanem az Andrássy utat 12-18 óra között, a keresztutcákat pedig a menet elhaladásáig lezárják. A korábbi évek tapasztalatai miatt a lezárt területre csak az ott élőket engedik be, és a kisföldalatti sem jár.
„Felháborító, hogy a melegek magamutogatása miatt a világörökségi terület nem látogatható, ráadásul megbénul a fél város közlekedése is.” – mondta el sajtótájékoztatóján Előítéletes Emil országgyűlési képviselő. Józan Jutka képviselő szerint fontos, hogy bárki élhessen gyülekezési jogával, és azt javasolja, akinek a rendezvény nem tetszik, ne menjen el, ugorja át a tudósításokat.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint információik vannak arról, hogy a rendezvényt idén is meg akarják zavarni. Emiatt a korábbi évekhez hasonló mértékű készültséget kellett elrendelniük, aminek várható költsége 80-90 millió forint lesz.

ROSSZ PÉLDA:

Szexi travi a meleg éjszakában

Helyes Hajnalkára változik Erős Előd péntek esténként a Fő utcai melegbárban. Előd nőként él a mindennapokban is és a színpadon tényleg nem látszik rajta, hogy férfi. „Mindig is nőként gondoltam magamra, szeretnék hormonkezelést, később pedig műtétet is” – vallott furcsa állapotáról a travi, akin – bár a műsor után is női ruhába bújt – lehetett látni, hogy valami nem stimmel.

Mi a gond a cikkel?

• pontatlan szóhasználat: “travi” - Hajnalka transz nő, nem transzvesztita; melegbár (kivéve ha meleg férfiak a célközönség);
  • előítéleteket erősítő szavak: “furcsa állapot”, “vallott”, “travi”;
  • címválasztás: a cikk tartalma szempontjából feleslegesen utal a szexualitásra; “travi” - már a cím stigmatizáló;
  • Hajnalka megnevezése: Hajnalka egy transz nő, nőként és Hajnalkaként utalj rá, ha ő is így tesz; az Erős Előd nevet csak akkor használd, ha Hajnalka ezt kéri vagy engedélyezi;
  • Újságírói minősítés: “nem látszik rajta, hogy férfi”; “valami nem stimmel”;
  • Információhiány: a cikk nem segíti az eligazodást (transznemű, transzvesztita, stb. mi mit jelent).

HOGYAN LEHETNE JOBBAN?

Sztár lehet a transznemű énekesnő

Helyes Hajnalka, aki egy budapesti transz nő, hétről hétre fellép a Fő utcai bárban. Múlt heti fellépését követően beszélgettünk vele. Hajnalka nőként él a mindennapokban, de az interjúban elmesélte, hogy fiatalabb korában még az Erős Előd nevet használta. „Mindig is nőként gondoltam magamra, évek óta a Hajnalka nevet használom és a jövőben szeretnék hormonkezelést és műtétet is” – mondta lapunknak.

ROSSZ PÉLDA:

Újabb politikus vallotta be másságát

A melegfelvoulás nagyszínpadán vallott tegnap délután homoszexualitásáról Őszinte Örs. „Jó érzés, hogy mostantól nem kell kertelnem, elhallgatnom, és nem azért válik különösen fontossá egy tulajdonságom, mert titok övezi” – indokolta beszédében, miért teszi közzé nemi érdeklődését. Örsnek nincs párkapcsolata, ami nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a melegek hajlamaik kielégítésére az alkalmi kapcsolatokat részesítik előnyben. Előítéletes Emil országgyűlési képviselő több dolgot nem ért a vallomással kapcsolatban: „Mi közöm ehhez az egészhez, én sem beszélek a hálószobámról, ugyanakkor felmerül, hogy ez a rejtőzködés befolyásolta-e Őszinte Örs eddigi politikusi tevékenységét, és persze az is, hogy a mostani kérkedése után ő lesz-e az első vállaltan homoszexuális-lobbista a parlamentben.”

Mi a gond a cikkel?

• pontatlan szóhasználat: “homoszexualitás”; “nemi érdeklődését”; “melegfelvonulás”;
  • előítéleteket erősítő szavak: “vallott homoszexualitásáról”; “vallotta be másságát”; “hajlamát”; “másság”; “melegek hajlamai”; “vallomás”;
  • az újságíró saját előítéleteinek kivetítése: “tudjuk, hogy a melegek hajlamaik kielégítésére az alkalmi kapcsolatokat részesítik előnyben”;
  • címválasztás: “bevallani”  rossz dolgokat szoktunk; “másság”;

Előbújt Őszinte Örs

A Budapest Pride Felvonuláson beszélt először nyilvánosan melegségéről a politikus. „Jó érzés, hogy mostantól nem kell kertelnem, elhallgatnom, és nem azért válik különösen fontossá egy tulajdonságom, mert titok övezi” – mondta többek között. A beszédre a pártok többsége azonnal reagált: „Mi közöm ehhez az egészhez, én sem beszélek a hálószobámról, ugyanakkor felmerül, hogy ez a rejtőzködés befolyásolta-e Őszinte Örs eddigi politikusi tevékenységét, és persze az is, hogy a mostani kérkedése után ő lesz-e az első vállalt homoszexuális-lobbista a parlamentben.”- írta sajtóközleményében Előítéletes Emil. Őszinte elmondta, hogy oktatási államtitkári feladatait ugyanúgy fogja ellátni, mint eddig, és heteró képviselőtársairól sem a hálószobájuk jut eszébe. „Szeretnék Magyarországon boldogan és szabadon élni,  és azt gondolom, az én utam ehhez a titkolózás befejezésén keresztül vezet.” - tette hozzá.