Tagszervezeteink hírei

Bármi is történjen, mindent megteszünk, hogy a felvonuláshoz bárhol csatlakozhasson, aki egyetért annak céljaival. Agresszív radikálisok nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, amik

Sziasztok! Horváth Noé vagyok, transz.

Nagy örömmel vállaltam ezt a felkérést, jólesett, hogy rám gondoltatok. Úgyhogy, le is ültem, úgy egy hónappal ezelőtt a géphez, hogy megírom ezt a kis megnyitó szöveget. Aztán, csak ültem, néztem a képernyőt, és nem tudtam leírni semmit. Na, majd néhány nap múlva újra nekiveselkedek, gondoltam. Aztán, legközelebb megintcsak ez történt. Ez a nap ünnep, én pedig alapjában mindig is bizakodó ember voltam, hát akkor miért nem sikerül kipréselnem magamból valamit, amitől az, aki hallja, vidámabban ünnepelhet?

Tudjátok mi volt a legrosszabb az egészben? Az állandó szorongás. Hogy ott ülök Alexandrával, a legjobb barátommal a szobájában és arra gondolok, hogy majd most végre elmondom...15 évesek voltuk, talán az első sörünket ittuk, mielőtt elmentünk volna egy házibuliba és én azt reméltem, hogy talán majd a sörtől eléggé ellazulok vagy berúgok és egyszer csak kijön belőlem, hogy “meleg vagyok”. De nem jött. Csak a szorongás maradt. A szorongás és a remény, hogy a következő héten majd elég bátor leszek, majd jobban alakulnak a dolgok és el fogom tudni mondani.

Évről évre a Budapest Pride megnyitók színpadán történeteket mesélünk magunkról, olyan történeteket, amelyek igazak számunkra, és reméljük, hogy összecsengenek mások igazságával. Sokat gondolkodtam, hogy az én történeteim közül melyik az, amelyiket most a legfontosabb lehet elmondanom. Ez a történet arról szól, hogy szerintem hogyan lehet embernek lenni abban az embertelenségben, ami körülvesz minket. Találtam egy idézetet, ami idepasszol, ahogy majd hallani fogjátok.

A fesztivált Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója nyitotta meg, aki elmondta, a többségi társadalom támogatása rendkívül fontos, valamint nagy előrelépés, hogy egyre több cég áll ki az LMBTQ emberek ügye mellett. “...A kulcs ahhoz, hogy most itt legyek, a hetero barátaim voltak. Mert ha két hetero barát meg tudja adni az erőt egy ügyvezetőnek, akkor ez a két barát meg tudja adni az erőt egy egész cégnek. És ha két hetero barát meg tudja adni egy egész cégnek, akkor egy pár hetero barát meg tudja adni az erőt egy csomó szervezetnek...”

Lesújtó eredményeket hozott egy nemrégiben közzétett európai kutatás a meleg és leszbikus emberek hazai elfogadása kapcsán: a magyarok 44%-a szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. A Háttér Társaság ezért a családi elfogadást segítő projektbe kezdett.

A Háttér Társaság 2005 óta adja át a Háttér-díjakat azon személyeknek (vagy csoportoknak, projekteknek), akik sokat tettek a magyarországi LMBTQI közösségért. Az idei Háttér-díjat Virág Zsolt, a Szimpozion Egyesület ügyvezetője kapta. Ezúton is gratulálunk neki!

Virág Zsolt a Háttér közéleti díj átvétele után, annak készítőjével, Ábel Tamással.

Fontos közlemény!

A Lelkisegély Szolgálat rövid (13737) telefonszáma technikai okok miatt nem üzemel. A szolgáltató elkezdte a hiba javítását. Addig is az alapdíjas vonalunkon (+36 1 329 33 80) vagy az ingyenesen elérhető SKYPE-on "segelyvonal" felhasználó néven találtok meg minket, a szokott időben 18 és 23 óra között. Köszönjük a türelmeteket!

Frissítés: A Lelkisegély Szolgálat újra elérhető a 137-37-es telefonszámunkon is. Köszönjük hívóink türelmét!

Fontos közlemény!