Tagszervezeteink hírei

Gyertek, vonuljatok velünk! Jöhetsz barátokkal, vagy egyedül!
Gyere, ha LMBT+ vagy, gyere, ha LMBT+ barát/támogató ember vagy!
Gyere, ha ismersz bennünket élőben vagy online, gyere, ha szeretnél megismerni minket, gyere, ha jó társaságra vágysz, gyere, ha nincs kivel vonulnod!
Mi hozunk dekorációt: óriási zászlókat rúdon, szivárványos esernyőket, neked csak a lelkesedésedet kell hoznod, no meg némi ivóvizet!
Találkozzunk Budapesten a Podmaniczky utca Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésénél! Keresd a Szimpozion feliratot!

2024-ben immár 44 nagykövetség és kulturális intézet sürgette közös nyilatkozatban, hogy hazánkban szüntessék meg az LMBTQ-közösséget diszkrimináló törvényeket és retorikát. Különösen fontosnak tartjuk, hogy idén először Lengyelország is csatlakozott a nyilatkozathoz.

A 2024-es Háttér-díjat egyik szervezőnk, Filó Manyi kapta, akinek a köszönőbeszédét változtatás nélkül alább közöljük:

Hosszú ideig gondolkodtam, hogy miről beszéljek ma este, és végül arra jutottam, hogy a kettősségekről szeretnék szólni.

A Budapest Pride Felvonulás évről évre adományokból valósul meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a szervező alapítványunk függetlenül és fenntarthatóan működhessen. Az elmúlt öt évben az adományokból származó bevétel stabilan meghaladta az 1 millió forintot, 2021-ben pedig kiemelkedő összeg, több mint 3 millió forint gyűlt össze.

A Budapest Pride által képviselt értékeket, a nyitott, egyenlőségre épülő társadalom álmát, ahol az LMBTQ embereket nem éri hátrányos megkülönböztetés, gyűlöletbeszéd és intézményesített, államilag támogatott támadás – egyre több szervezet, informális csoport, egyesület, és párt is támogatja.

Az országos családi találkozó 2024.06.15. 10.00-17.00
Szakemberek tapasztalatai LMBT+ ügyfeleikkel

Gyere el te is az LMBT+ családi napra és hívd el a szüleidet, rokonaidat is a Bálint Házba!​
A Szimpozion és a Támogató Szülők Közössége közös szervezése az "Itt vagyunk és itt leszünk!" Közös Értékeink Program CERV-P-2023-0456 támogatásával.

Az országos családi találkozó programja 2024
Szakemberek tapasztalatai LMBT+ ügyfeleikkel

09.30-10.00 érkezés, regisztráció
10.00-11.20 Előadások a nagyteremben I.
10.00-10.30 köszöntő,  ráhangolódás
10.30-11.20 Dr Bordás Noémi urológus
Témája: Transznemű emberek és a nemi megerősítő műtétek.
11.20 -11.50 kávészünet
11.50-13.30 Előadások a nagyteremben II.
11.50-12.40 Perintfalvi Rita, teológus, író, egyetemi kutató, Grazi Egyetem, véleményformáló. Témája: Kereszt és szabadulás. LMBT-emberek történetei az egyházban.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a gyámhatóság elutasító határozatát és új eljárásra kötelezte a gyámhatóságot egy meleg kérelmező ügyében, akinek örökbefogadásra való alkalmasságát a hatóság – a gyermekvédelmi szakszolgálat és a pszichológus támogató véleménye ellenére elutasította. Az ítélet hangsúlyozza: a gyámhatóság nem veheti át a jogalkotó szerepét, nem hivatkozhat a jogszabályban nem szereplő kizárási okra (a kérelmező szexuális irányultságára), és köteles egyéniesített vizsgálatot lefolytatni.

Civil faluból civil város, majd civil ország – együtt építjük, közösen. Az LMBTQ jogegyenlőséget ugyanis nem egy-egy kampány, közösségi média jelenlét, vagy egy magányos szervezet fogja elérni, hanem rengeteg elhivatott, egyesületté, csoporttá szerveződött civil. A kormány több, mint egy évtizede újabb és újabb frontokat nyit, és mindent megtesz, hogy ezeket a kezdeményezéseket kíméletlenül felszámolja, vagy ha lehet, már csírájában elfojtsa, munkájukat lehetetlenné tegye, aktivistáikat, képviselőiket megfélelmítse.

Gondolj a kedvenc számodra! Valamelyik zenés kamion lejátszási listáján valószínűleg fent van! Innentől már csak pár dologra kell figyelned – a szervezők kéréseire, a házirendre, és még a rendszeres hidratálásra. Azt raktározd el mélyen viszont, hogy a kedvenc  üvegkulacsodat otthon kell hagynod, nem jöhet veled – csak műanyag palackot engedünk be a felvonulásra.