Tagszervezeteink hírei

A járványhelyzet ellenére is szakított időt a kormány arra, hogy új jogszabállyal alapvető jogaiktól fosszák meg a transznemű magyar állampolgárokat: mostantól az anyakönyvi nyilvántartás kizárólag a születési nemet tartalmazná, így a személyazonosító okmányokban sem lehetne azt megváltoztatni. A törvénytervezet sérti az önazonossághoz való jogot, és erősíti a transznemű emberekkel szembeni diszkrimináció különböző formáit.

Sajtóközlemény. Kiadják közösen: Budapest Pride, Háttér Társaság, Prizma Transznemű Közösség

Transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslat visszavonását kérik a szervezetek

22 hónappal a nem- és névváltoztatási kérelmek elbírálásának felfüggesztése után a Kormány most törvényben tiltaná meg a transzneműek számára, hogy nemüket hivatalosan is elismertessék.

Magyarországon közel két évtizedig problémamentesen működött a transznemű emberek nemének jogi elismerése. Az érintettek orvosi szakvélemény birtokában fordulhattak a hatóságokhoz, a kérelmek elbírálásában az anyakönyvi szervek és az egészségügyért felelős minisztérium működtek közre.

Ha HIV-vel élsz, az elmúlt hetek történései aggodalommal tölthetnek el. Összeszedtünk pár fontos információt, ami a HIV-vel élőknek koronavírus-járvány alatt hasznos lehet.

Elsőnek érdemes azt leszögezni, hogy kevés olyan adat áll rendelkezésre, amiből következtetéseket lehetne levonni, hiszen szerencsére eddig csak kevés HIV-vel élő fertőződött meg koronavírussal.

A jelenlegi helyzetben sok embert (ha nem mindenkit) elkezdett foglalkoztatni a testi egészsége. De a vírus jelenléte által kiváltott érzések a mentális egészségünkre is hatással lehetnek. Rengeteg információ és hatás ér minket, szinte lehetetlen elkerülni az ezzel kapcsolatos híreket, amelyeknek nehéz nem a befolyásuk alá kerülni.

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt június helyett nyár végére csúsztatjuk a Fesztivált és a Felvonulást; egy hónap helyett 10 napos lesz a fesztivál: 2020. augusztus 14, pénteken a Megnyitó, 2020. augusztus 22-én, szombaton pedig a Felvonulás és a Rainbow Party. A zárónap, mint mindig, most is vasárnapra, augusztus 23-ára esik majd.

Nem telhet el év Pride nélkül! A 2020-as év csak akkor lesz Pride-mentes, ha a járványügyi vészhelyzet december végéig fennáll. Az idén 25. alkalommal megrendezett Fesztivál ebben az évben lett volna 3. alkalommal egy teljes hónap.

Februárban már az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is az LMBTI gyerekek védelmére szólította fel a magyar kormányt. Most a Háttér Társaság egy új projekttel lép fel az LMBTQI és dzsender-nonkonform gyermekek védelmében.

A Háttér Társaság, Magyarország legnagyobb és legrégibb LMBTQI szervezete újabb nemzetközi Európai Uniós projektet indított. Ezúttal spanyol, görög, lengyel, horvát, szlovén, portugál és litván partnerekkel együtt lépnek fel a gyerekeket érő erőszak ellen, ami Magyarországon különösen nagy problémát jelent.

Kedves követőink, látogatóink!
A járványhelyzetre való tekintettel programjainkat a következő időszakban felfüggesztjük, elkerülendő a fertőződés veszélyét. Addig is online kövessetek minket, lehetőleg maradjatok otthon, és vigyázzatok magatokra és egymásra! Remélhetőleg hamarosan személyesen is találkozhatunk.

A kialakult helyzetben a Háttér Társaság a kormány intézkedéseit és a Nemzeti Népegészségügyi Központ intézkedéseit és előírásait követve minden tőle telhetőt megtesz, hogy szolgáltatásainkat a lehető legbiztonságosabb módon tudjátok igénybe venni.

Archívum

Határozatlan ideig zárva tart.
Továbbra is elérhető:

A kialakult helyzetben a Háttér Társaság a kormány és a Nemzeti Népegészségügyi Központ intézkedéseit és előírásait követve minden tőle telhetőt megtesz, hogy szolgáltatásainkat a lehető legbiztonságosabb módon tudjátok igénybe venni: otthonról. Programjainkat online felületekre költöztetjük, a szolgálatok szintén telekommunikációs felelüteken működnek tovább. Vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra: amennyiben módotokban áll, maradjatok otthon!

Archívum