Tagszervezeteink hírei

Gondolkodtál már azon, hogy hogyan vehetnél részt a Budapest Pride szervezésében? Szívesen dolgoznál velünk és érdekel, hogy miket csinálunk meg ahhoz, hogy létrejöhessen egy teljes hónapos fesztivál? Szívesen tartoznál egy olyan (főként) LMBTQ emberekből álló csapathoz, akik jó ügyekért dolgoznak?

Most itt a lehetőség, szervezzünk együtt egy fesztivált!

Jelentkezési határidő: 2020. március 15., vasárnap éjfél

AHOVÁ CSATLAKOZHATSZ
Az alábbi, jelenleg is futó projektjeinkbe várjuk még projekttagok jelentkezését:

Másfél éve húzódó, transznemű emberek tucatjainak életét megkeserítő jogvita végére tett pontot a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amikor megállapította: a hatályos jogszabályok alapján Budapest Főváros Kormányhivatalának érdemben kell vizsgálnia a transznemű emberek nemének jogi elismerésére és névváltoztatására vonatkozó kérelmeit.

Az Országgyűlés 2019. december 17. napján fogadta el a 2019. évi CXXVII. törvényt, amely szerint a gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása 2020. március 1. napjától a korábbiaktól eltérő módon fog történni. A változtatások szerint a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása átkerült a gyámhatóságoktól a bíróságok hatáskörébe, és az önkéntes végrehajtás meghiúsulása esetén rendőrségi közreműködés is igénybe vehető.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága lépéseket vár az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására. A kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTI gyermekek védelmében.

Kiállni önmagadért: menő.
Kiállni másokért: menő.

Gyere te is menetkísérő önkéntesnek a 25., jubileumi Budapest Pride Felvonulásra!

Érdekel? Kérdésed van? Tudj meg többet az Évnyitón!

• HELYSZÍN: AURÓRA, 1084 Budapest, Auróra u. 11.
  • IDŐPONT: 2020. március 1., vasárnap 16:00–18:00

Az eseményen a részvétel ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

Regisztrálok az évnyitóra!

PROGRAM

Február 14., Valentin-nap, a szerelem ünnepe! Mi ennek alkalmából megkértünk titeket, hogy LMBTQ emberként osszátok meg velünk érzéseiteket, küldjétek el történeteiket az ünneppel kapcsolatban. Négy történetből miniképrégényt készítettünk azért, hogy láthatóságot adjunk LMBTQ emberek Valentin-napi történeteinek és tapasztalatainak. Mert akár kapcsolatban, boldog reménységgel telve, akár törött szívvel vagy magányosan tölti is valaki, a mi szerelmeink és csalódásaink is hozzátartoznak a Valentin-naphoz.

Fogadjátok szeretettel tőlünk ezeket a képregényeket!

Az LMBTQ emberek jelenléte a társadalomban egyidős az emberiséggel, a különbség inkább abban keresendő, hogy néhány évtizeddel ezelőttig a nyugati kultúrákban szinte lehetetlen volt, hogy önazonosan éljenek és nyíltan felvállalják szexuális orientációjukat, nemi identitásukat. Emellett az LMBTQ történelem oktatása a mai napig teljes egészében hiányzik a közoktatásból. Pedig találunk LMBTQ embereket a történelem írói, színészei, tudósai, uralkodói között is.

Visszavonta a felülvizsgálati kérelmét a MOM Sport Uszoda, így nem támadja tovább a határozatot, amiben homofób gyakorlata miatt marasztalták el. Az uszodát üzemeltető cégnek három év kellett, hogy felismerjék: védhetetlen az álláspontjuk.

A Háttér Társaság képzőművészeti pályázatot hirdet, melynek célja, hogy a Budapest Pride hónap keretén belül felhívja a figyelmet a biztonságosabb szex jelentőségére.

A kreatív koncepciók közül szakmai zsűri választja ki a nyertest. A zsűri tagjai:

A Szimpozion Egyesület eredményei az Itt vagyunk! Az LMBTQI emberek magyarországi társadalmi elfogadásának növelése közösségi megerősítés és szemléletformálás útján c. projektben