Árnyékjelentést készítettünk az ENSZ-nek

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510634" wf_entity_id="955" wf_entity_type="node"]

Árnyékjelentést készített Magyarország második ENSZ egyetemes időszakos felülvizsgálata keretében öt magyarországi LMBTQI szervezet. A munkát a Magyar LMBT Szövetség koordinálta.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa négyévente minden tagállam emberi jogi teljesítményét megvizsgálja az ún. egyetemes időszakos felülvizsgálat (universal periodic review, UPR) keretében. Magyarország utoljára 2011-ben volt soron, a következő vizsgálat 2016 januárjában várható. A vizsgálat keretében az államok országjelentést készítenek, amelyhez a civil szervezeteket árnyékjelentéseket adhatnak le. A Tanács aztán személyesen meghallgatja a tagállamok képviselőit, és ütközteti az állami álláspontot a civillel. A felülvizsgálat egy ajánláslistával zárul. 

2015-ben öt magyarországi LMBTQI szervezet, a Magyar LMBT Szövetség, a Háttér Társaság, a TransVanilla Transznemű Egyesület, a Budapest Pride és a Labrisz Leszbikus egyesület civil árnyékjelentést készített az LMBTQI embereket érintő emberi jogi helyzetről. A jelentés áttekinti a Magyarország által 2011-ben kapott ajánlások végrehajtását, valamint kilenc tématerületen (egyenlőség és diszkriminációmentesség, magánélet védelme, családi élet, személyes biztonság, egyesülési és gyülekezési jog, foglalkoztatás, oktatás, egészségügy, menedékjog ) veszi számba a legfontosabb emberi jogi problémákat. 

A kifejezetten LMBTQI témájú árnyékjelentés mellett a Magyar LMBT Szövetség részt vett a Gyermekjogi Civil Koalíció árnyékjelentésének összeállításában is, amelyben az azonos nemű szülőkkel nevelkedő, illetve az LMBTQI gyermekek helyzetére hívtuk fel a figyelmet. 

A kormány által készített országjelentéshez az Emberi Jogi Kerekasztal munkacsoportjainak 2015. szeptember-október folyamán tartott ülésein szolgáltattunk információkat.