Magyar leszbikus és transz nők jogai az ENSZ napirendjén

Kseniya Kirichenko, az ILGA képviselőjének felszólalása az ENSZ-ben, 2017. június 9.

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_entity_id="1328" wf_entity_type="node" wf_cache="1514510654"]

2017. június 9-én az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a nők magyarországi helyzetével foglalkozó jelentést tárgyalt. A vitában az ILGA révén Szövetségünk is részt vett.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2010-ben hozta létre a jogszabályokban és a gyakorlatban előforduló nők elleni diszkrimináció feltárásával foglalkozó munkacsoportot. A Munkacsoport feladata, hogy a tagállamokkal, az ENSZ különböző szerveivel és a civil szervezetekkel együttműködésben bezonosítsa a jogszabályok, valamint a mindennapi gyakorlati szintjén jelentkező nők elleni diszkriminációt, és az ezek megszüntetésére vonatkozó jó gyakorlatokat. 

A Munkacsoport tagjai Magyarországra 2016 májusában látogattak első alkalommal. A tíznapos látogatás során számos állami szervvel és civil szervezettel is találkoztak. A látogatásról egy részletes, 23 oldalas jelentést készítettek. A jelentés kitér többek között az azonos nemű családok jogait csorbító alaptörvénymódosításra, az LMBTI civilszervezeteket érő kormányzati zaklatásra, a politikusok és kormányitisztviselők homofób és transzfób megjegyzéseire. 

A jelentést az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2017. június 9-i ülésén vitatta meg. Az ülésen az ENSZ-nél akkreditált civilszervezetek is felszólalhattak. A Magyar LMBT Szövetség, a Transvanilla Transznemű Egyesület, a COC Nederland és az ILGA álláspontját az ILGA képviselője ismertette. A beszédben a jelentésben foglaltakon kívül felhívtuk a figyelmet a leszbikus, biszexuális és transz nőket érő munkahelyi diszkriminációra, a nem jogi elismerésére vonatkozó jogszabály hiányára, a nemi megerősítő beavatkozások alacson TB-támogatására és a mesterséges megtermékenyítés diszkriminatív szabályozására is. A jelentés vitájának felvétele itt érhető el.