Menekültügyi jogszabálytervezetet véleményeztünk

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510621" wf_entity_id="841" wf_entity_type="node"]

A nemi identitás üldöztetési okként történő nevesítésére és az LMBTI menedékkérők sérülékenységének elismerésére tettünk javaslatot a menekültügyi szabályozás reformjának társadalmi vitájában. 

2011-2013-ban az Európai Unió alapjaiban újítottá meg menekültügyi rendszerét: új irányelveket fogadtak el a menedékkérelmek elbírálásának szempontjairól, a menekültügyi eljárásról és a menedékkérők számára biztosított ellátásokról. A tagállamoknak két év áll rendelkezésre, hogy jogszabályaikat az irányelv elvárásaihoz igazítsák. 

Az új irányelvek jelentősen bővítik az LMBTI menedékkérők védelmét. Az ún. kvalifikációs irányelv a szexuális irányultság mellett a nemi identitás szerinti üldöztetést is nevesíti, az eljárási irányelv a szexuális irányultságot és a nemi identitást is említi a különleges eljárási garanciák igénylő menedékkérők kapcsán: így például biztosítható, hogy az LMBTI menedékkérőknek kellő idő álljon rendelkezésükre, hogy az üldöztetés valódi okát feltárják (ez sok esetben nehezen megy, mert a kérelmezők nem bíznak a fogadó állam hatóságaiban sem), vagy hogy kivédhető legyen, hogy a családjukkal érkezett LMBTI menedékkérők rá legyen kényszerítve, hogy családjuk előtt is ismertté váljon szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk.

A Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátotta az irányelveknek való megfelelés érdekében készített jogszabálymódosítás tervezetét. Szövetségünk a Háttér Társasággal együttműködésben részletes véleményt készített a tervezetről, hangsúyozva benne javaslatot téve a tervezet nemmel és nemi identitással kapcsolatos zavaros szóhasználatának tisztázásának szükségességét, és az LMBTQI menedékkérők kifejezett említését a különleges befogadási igényekkel rendelkező személyek között, tekintettel az LMBTI menedékkérőket gyakran érő erőszakra és zaklatásra, valamint a transz menedékkérők sajátos orvosi szükségleteire.