Mi nem akarunk másokat megváltoztatni

A Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség mély felháborodással értesült róla, hogy 2012. február 29-én a Szentpétervári Önkormányzat elfogadta az úgy nevezett „propagandaellenes” törvényt, amely büntetni rendeli „a szodómia, leszbianizmus, biszexualizmus, transzszexualizmus és pedofília terjesztését a kiskorúak körében”. Szövetségünk csatlakozik a budapesti Orosz Nagykövetség elé 2012. március 6-án 18:00 órára szervezett civil tüntetéshez.

2012. február 29-én harmadik, utolsó olvasatban is elfogadta a Szentpétervári Önkormányzat a „propagandaellenes” törvényként elhíresült jogszabályt, amely szerint a szodómia, leszbianizmus, biszexualizmus, transzszexualizmus és a pedofília nem népszerűsíthető a kiskorúak körében. A törvény megszegőit akár 400 ezer forintos szabálysértési bírság megfizetésére is kötelezhetik. A jogszabály elfogadása után a szentpétervári kormányzónak most 10 napja van arra, hogy eldöntse, aláírja-e az egyik legalapvetőbb emberi jogot, a szólásszabadságot korlátozó törvényt.

A törvény előterjesztőinek vélekedésével szemben a melegmozgalom soha nem tűzte zászlajára egyetlen ember szexuális irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatását sem. Célunk nem az, hogy minél több meleg ember legyen, nem toborzunk tagokat közösségünkbe. A szexuális irányultság és nemi identitás adottság, az emberi személyiség lényegi vonása, erőszakkal nem megváltoztatható. Embereket megváltoztatni nem mi akarunk, hanem azok, akik számára az azonos neműek közötti érzelmi és szexuális kapcsolatok elfogadhatatlanok, akik emberek egy csoportját megbélyegzik és másodrangú állampolgárként kezelik, ellehetetlenítve ezzel mindennapi boldogulásukat.

A Magyar LMBT Szövetség visszautasítja a törvény mögött meghúzódó előítéleten alapuló, tudománytalan nézeteket; az emberi jogok súlyos megsértésének és a demokratikus értékekkel való szembefordulásnak tartja a jogszabály elfogadását. Különösen problémásnak érezzük, hogy a törvény a homoszexualitást és a transzneműséget összemossa a pedofíliával. Bár az LMBT közösség jogait eddig is gyakran vették semmibe Oroszországban, a törvény elfogadása újabb lépés a homofóbia intézményesítése és állami szintre emelése terén.

Szolidaritást vállalva orosz barátainkkal, a Magyar LMBT Szövetség támogatja a törvény elfogadása ellen indult nemzetközi civil kezdeményezést, és csatlakozik a budapesti Orosz Nagykövetség előtt kedden 18 órai kezdettel megtartandó tüntetéshez.