Minden gyermek egyenlő

Kövér László

Gyermekjogi szervezetek és szakértők reagálása Kövér László nyilatkozatára

A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjaiként felhívjuk minden nyilvánosság előtt megszólaló közszereplő figyelmét, hogy vélt vagy valós szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül minden gyermeknek joga van a biztonságos és egészséges, diszkriminációtól mentes gyermekkorhoz, és az ezt biztosító egyenlő bánásmódhoz. Ez minden gyermekre vonatkozik, függetlenül a maga vagy szülei szexuális irányultságától vagy nemi identitásától.

Az idén 30 éves, Magyarországon is hatályos Gyermekjogi egyezmény és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egyértelműen kimondja, hogy az emberi jogok egyetemesek. A Magyar Alaptörvény is kimondja, hogy az EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Legyen szó gyermekről vagy felnőttről, egyetlen embert sem lehet bántalmazni, diszkriminálni, társadalmilag kirekeszteni. Ismételten kérjük, hogy a nyilvánosságot a közszereplők a törvényeknek megfelelően az egyenlő bánásmód, az elfogadás és a szolidaritás előmozdítására használják.

A Gyermekjogi Civil Koalíció 2015 februárjában azért jött létre, hogy szakmai fórumot teremtsen és elősegítse a párbeszédet és aktív együttműködést a gyermekjogi és gyermekvédelmi civil szervezetek között.  

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
Igazgyöngy Alapítvány
Család, Gyermek,Ifjúság Közhasznú Alapítvány
Gyerekesély Közhasznú Egyesület
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Magyar LMBT Szövetség
Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Rosa Parks Alapítvány
Pressley Ridge Magyarország Alapítvány
Európai Roma Jogok Központja
Menedék Egyesület
Társaság a Szabadságjogokért
Európai Szülők Magyarországi Egyesülete
valamint Bíró Dalma, dr. Lux Ágnes, dr. Révész Magda, Cserey Miklós és Tausz Katalin szakértők