Szétverné a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatot

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510638" wf_entity_id="1142" wf_entity_type="node"]

Alig néhány nappal azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy portugál újságnak adott interjúban úgy nyilatkozott: Magyarország az azonos nemű pároknak a házasságkötés kivételével azonos jogokat biztosít, a kormány tegnap a költségvetési salátatörvénybe rejtve a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiüresítését célzó javaslatot nyújtott be a Parlamentnek. A javaslat elfogadása húsz évvel vetné vissza az azonos nemű párok jogi helyzetét.

Magyarországon az azonos nemű párok 2009 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot. A szabályozás lényege, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény általános érvénnyel rendeli alkalmazni a házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársakra, néhány fontos, a törvényben tételesen rögzített kivételtől eltekintve (gyermekvállalás, névviselés). A tervezett módosítás ennek az utalószabálynak az alkalmazhatóságát korlátozná. A költségvetési tárgyú törvénybe rejtett törvénymódosító javaslathoz a Kormány semmilyen érdemi indokolást nem csatolt.

Az elmúlt években Magyarországon jelentősen megnőtt az azonos nemű párok párkapcsolatainak támogatottsága: egy 2015 októberi kutatás szerint a lakosság 38%-a a teljes jogegyenlőség pártján állva a házasság intézményét is megnyitná az azonos nemű párok előtt, a most kiüresíteni kívánt bejegyzett élettársi kapcsolat társadalmi támogatottsága 58%, még a kormánypárti szavazók többsége is támogatja azt. A kormány jelenlegi lépése tehát szembemegy a magyar társadalom többségének akaratával.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye többször is járt az Alkotmánybíróság előtt, amely legutóbb 2010-ben állapította meg: az azonos nemű párok számára egy, a házassághoz hasonló jogokat biztosító jogintézmény biztosítása az alkotmányból levezethető jogalkotói kötelezettség. Ugyanerre az álláspontra jutott a Strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága 2015 nyarán, egy olasz pár ügyében hozott ítéletében.

A módosító javaslat elfogadása esetén a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye teljesen kiüresedne: a párok végrendelet nélkül nem örökölhetnének egymástól, nem lennének kötelesek partnerük gyermekét eltartani, de megszűnnének a bejegyzett élettársakra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok is.

A Magyar LMBT Szövetség messzemenőkig elítéli a tervezett módosító javaslatot, amelynek elfogadása húsz évvel vetné vissza Magyarországon az azonos nemű párok jogegyenlőségét. Megvonná a jogi védelmet azoktól az azonos nemű pároktól, akik az egymás iránti szeretet és összetartozás kifejezése érdekében az elmúlt évek során bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek vagy azt a jövőben tervezték, ahelyett, hogy a társadalmi változásokat követve az azonos nemű párok jogait bővítené.