Szivárvány Szakkör: középiskolásoknak szóló honlap indult LMBTQI témákról

Kik azok az LMBTQI emberek? Mi a különbség a szexuális irányultság és a nemi identitás között? Milyen nehézségekkel szembesülnek az LMBTQI fiatalok a hazai középiskolákban? Mit tehetnek a tanárok és a diákok az erőszakmentes, befogadó iskolai közeg megteremtése érdekében?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a magyarországi LMBT+ szervezeteket összefogó Magyar LMBT Szövetség Szivárvány Szakkör c. kiadványa és honlapja (szivarvanyszakkor.hu). A honlap kifejezetten a középiskolás korosztályt célozza meg, azokra a kérdésekre összpontosít, amelyek ezt a korosztályt leginkább foglalkoztatják.

Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság több mint 2400 LMBT ember bevonásával készült kutatása szerint a meleg, leszbikus és biszexuális fiatalok 86%-a 18 éves kora előtt már tisztában volt vele, hogy azonos nemű személyekhez (is) vonzódik, a transznemű fiatalok több mint kétharmada pedig már 14 éves kora előtt érezte, hogy nem azonosul a születéskori nemével.

A Háttér Társaság egy másik, 2017-es kutatása szerint a kutatásban részt vevő 13-21 év közötti LMBTQI fiatalok 64%-a vált szóbeli erőszak, 22%-a fizikai zaklatás és 13%-a fizikai bántalmazás áldozatává az iskolában a kutatást megelőző tanév során. A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport tavalyi kutatása szerint a közel 500 megkérdezett pedagógus 56%-a tapasztalt LMBTQI emberekkel kapcsolatos előítéletes megnyilvánulást az iskolában.

Az iskolai erőszak és zaklatás elleni fellépés és az LMBTQI fiatalok önelfogadásának segítése érdekében alapvető jelentőségű, hogy a középiskolás korú fiatalok hozzáférjenek a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos legfontosabb információkhoz. A honlap ahhoz is ad támpontokat fiataloknak, hogy hogyan hozhatnak létre a középiskolában olyan csoportokat, klubokat, amelyek segítik az LMBTQI fiatalok iskolai integrációját.

A pedagógus szakemberek által összeállított kiadványnak és honlapnak külön aktualitást ad a mai napon hatályba lépő, pedagógus és gyermekjogi szakmai szervezetek széles köre által kritizált törvény, amely megpróbálja száműzni az LMBTQI tartalmakat az iskolából és a médiából. A Szivárvány Szakkör honlap ezért mind a fiatalok, mind a pedagógusok számára hiánypótló: továbbra is biztosítja a hozzáférést a megbízható, a fiatalok életkorának megfelelő módon bemutatott információkhoz.

A honlapon a fiatalok a témával kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik, amelyekre a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatának munkatársai válaszolnak.

A honlap és az alapjául szolgáló kiadvány az Európai Bizottság Jogok, egyenlőség és polgárság programja (2014–2020) támogatásával jött létre.