Kulcsszavak

Az MTV már korábban bejelentette, hogy a hosszú várakozás után végre Budapestre érkező show kiáll az LMBTQ közösség, és az alapvető emberi jogok mellett is. Ezek a jogok a legkevésbé sincsenek összhangban az LMBTQ közösség ellen is évek óta gyűlöletet szító, homo- és transzfób propagandatörvényt is kidolgozó Fidesz nézeteivel.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az a munkáltató, amely nem biztosította egy transznemű munkatárs számára a nemi identitásának megfelelő munkahelyi öltöző- és mellékhelyiség-használatot.

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) 3. ciklusa keretében 36 kifejezetten LMBTQI témájú ajánlást kapott Magyarország. Ez a 268 ajánlás 13%-a, a 2016-os második ciklusban mindössze 6 ajánlás vonatkozott az LMBTQI emberek jogaira.

Parlament

Még több gyermek nő majd fel állami gondoskodásban és kerül külföldre örökbefogadó szülőkhöz a kormány nemrég benyújtott családellenes javaslatcsomagja miatt – ez ellen szólal fel 11 civil szervezet november 20-án, a Gyermekjogok Világnapján.

Szervezőnk, Filó Manyi

Több bank is nyitott arra, hogy a nem jogi elismerése előtt álló transznemű személyeknek olyan bankkártyát állítson ki, amelyen az ügyfél okmányaiban szereplő utóneve nincs feltüntetve.

A 33. § 2020 májusi elfogadása óta a transznemű és interszex embereknek nincs lehetőségük rá, hogy nemüket és nevüket hivatalos irataikban megváltoztassák, így számukra a bankkártyás fizetés is nehézségekbe ütközhet. Többen számoltak be arról, hogy bankkártya eltulajdonításával vádolták meg őket, mivel kártyájukon olyan név szerepelt, ami nem felelt meg megjelenésüknek.