Tagszervezeteink hírei

Idén márciusban immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre az LMBT Történeti Hónap Magyarországon, melynek keretében 40 különféle program várja az érdeklődőket szerte az országban, nemcsak a fővárosban, hanem Debrecenben, Pécsen és Szegeden is.

200 éve, 1824. február 28-án született Kertbeny Károly bibliográfus, újságíró, a „homoszexuális” és a „heteroszexuális” kifejezések megalkotója, az első magyar, aki nyilvánosan kiállt a homoszexualitás büntetőjogi üldözése ellen. 

A Háttér Társaság pályázatot hirdet jogi projektkoordinátor feladatkör betöltésére.

Feladatkör:

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2024 január végén közzétette a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által a magyar  gyermekvédelmi rendszerről készített jelentését. Három másik szervezettel együtt nyílt levélben tiltakoztunk, hogy a dokumentum a propagandatörvényként ismert LMBTQI-ellenes jogszabályt mint ‘ígéretes gyakorlatot’ mutatja be.

A nyílt levelet közösen jegyzi a Háttér Társaság az  Amnesty International Magyarországgal, a Budapest Pride-dal (Szivárvány Misszió Alapítvány) és a Labrisz Leszbikus Egyesülettel. 

Gratulálunk a nyertes pályázatoknak, és köszönjük minden résztvevő kemény munkáját! Rengeteg, több mint 60 pályázatból kellett választaniuk az értékelőknek, és igen szoros versenyben végül 25 projekt került ki nyertesként.

A sikeres pályázatot benyújtók listája a következő:

Csatlakozz az ország legnagyobb civil fesztiváljához! 

Küldd be programodat a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, mely idén 2024. 06. 07-23-ig fog tartani Budapesten és az ország számos pontján.

Az elmúlt évekhez hasonlóan biztosak vagyunk abban, hogy idén is egy sokszínű és közösségépítő fesztivált fogunk tudni létrehozni, sok programmal. Célunk továbbra is az, hogy erőt adjunk a fesztivál alulról szerveződő, közösségformáló erejének.

A Gyermekjogi Civil Koalíció közös nyilatkozata, amelyet a Háttér Társaság mint tagszervezet aláírt, és most változatlanul tesszük közzé a honlapunkon. 

A Labrisz Leszbikus Egyesület tiltakozását fejezi ki Novák Katalin kegyelmi döntései miatt, és követeli, hogy kérjen bocsánatot az áldozatoktól és aktívan támogassa őket. 

 

Közel egy évtizede meglévő jogbizonytalanság végére tett pontot a NAV, amikor a Háttér Társaság kérésére kiadott állásfoglalásban rögzítette: az élettárs gyermeke is illetékmentesen örököl 20 millió Ft-ig. 

Hosszas tervezést és egyeztetést követően örömmel jelenthetjük be, hogy 2024-ben is lesz Budapest Pride Felvonulás, Magyarország legnagyobb emberi jogi tüntetése!