Tagszervezeteink hírei

“A világ nem afelé halad, hogy véget vessen az AIDS-járványnak. Az új fertőzések száma növekvőben és a világ számos közösségében még mindig folytatódik az AIDS-halálozás” – írja bevezetőjében az Egyesült Nemzetek Szövetségének napokban megjelent kiadványa, a World AIDS Day Report. Az AIDS-járvány megállításának akadályát a világon egyre terjedő egyenlőtlenségeknek tulajdonítják, ezért ezek felszámolására szólítanak fel.

A Háttér Társaság pályázatot hirdet gyűlöletbeszéd monitorozó munkatárs feladatkör betöltésére.

Feladatkör:
A közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszéd felkutatása, adminisztrálása. Ennek keretében a legnépszerűbb közösségi média felületek monitorozása, a fellelt gyűlöletbeszéd meghatározott rendszer szerinti rögzítése, adatok feldolgozása, jelentések készítése, részvétel a nemzetközi projektben résztvevő partnerekkel folytatott találkozókon és képzéseken.

Foglalkoztatás jellege: heti 10 óra (rugalmas időbeosztás, nagyrészt távmunka)

Tompa Andrea Facebook-posztja és beszéde az Európai Parlamentben, a Meseország mindenkié 11 nyelven megjelent kiadásainak bemutatóján, 2022. november 15-én

Az eseményt Malin Björk, svéd EP-képviselő kezdeményezte. Bemutatkozását azzal kezdte, hogy svéd, EP-képviselő és leszbikus. És nem szakadt ettől le a plafon.

​​„Nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is.” – nyilatkozta Novák Katalin köztársasági elnök asszony a Telexnek.

A nyilatkozatot követően egyesületünk személyes találkozót kezdeményezett a köztársasági elnök asszonnyal a magyarországi LMBTQI közösséget érintő problémákról, amelyre ma délelőtt került sor.

A szólásszabadság nem adhat felmentést a megbélyegzéshez

A Kúria mai ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg a Meseország mindenkié c. mesekönyvet kiadó civil szervezetet. A Labrisz nem nyugszik bele a Kúria mai elhibázott döntésébe, és az Alkotmánybírósághoz fordul. Az egyesületet a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

A Pesti TV dehumanizáló, a transz emberek méltóságát porba tipró műsora miatt a Háttér Társaság a Médiatanácshoz fordult. A hatóság elmarasztalta a Pesti TVt és 400 000 Forint bírság megfizetésérére kötelezte.

2021 decemberében sugározta a PestiTV azt az elvileg karácsonyi témájú műsorát, amelyben a műsorvezető és beszélgetőpartnerei a transznemű emberek méltóságát és nemi identitását tagadó megjegyzéseket tettek.

10 új önkéntessel gyarapodott a csapatunk! A pedofil törvény óta is működik a programunk!

Zavar, hogy tabutéma a melegség?
Gyere, és mutasd meg magad, LMBT+ emberként! Legyél élő, pozitív példa interaktív
foglalkozásokon, segítsd munkánkat önkéntesként!
Vagy segíts, hogy meghívjanak minket egyetemekre, cégekhez, szülői közösségekbe!

2020 májusában lehetetlenítette el a Fidesz-KDNP a nem jogi elismerését Magyarországon. A Háttér Társaság a törvénymódosítás benyújtása óta küzd minden platformon az embertelen törvény ellen; 2022 novemberében  a Háttér Társaság két ügyfele is sikerrel járt.
Részletek a Háttér cikkében:

2020 májusában lehetetlenítette el a Fidesz-KDNP a nem jogi elismerését Magyarországon. A Háttér Társaság a törvénymódosítás benyújtása óta küzd minden platformon az embertelen törvény ellen; most két ügyfelük is sikerrel járt.

A 2020 májusában elfogadott 33. § megszüntette annak lehetőségét, hogy a transz és interszex személyek megváltoztassák nemüket, illetve nevüket a hivatalos irataikban. A törvény elfogadása óta a Háttér Társaság tanácsadással, beadványszerkesztéssel, illetve jogi képviselettel segíti az érintetteket.