Tagszervezeteink hírei

Az alapvető jogok biztosa megállapította: megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az a munkáltató, amely nem biztosította egy transznemű munkatárs számára a nemi identitásának megfelelő munkahelyi öltöző- és mellékhelyiség-használatot.

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) 3. ciklusa keretében 36 kifejezetten LMBTQI témájú ajánlást kapott Magyarország. Ez a 268 ajánlás 13%-a, a 2016-os második ciklusban mindössze 6 ajánlás vonatkozott az LMBTQI emberek jogaira.

Több bank is nyitott arra, hogy a nem jogi elismerése előtt álló transznemű személyeknek olyan bankkártyát állítson ki, amelyen az ügyfél okmányaiban szereplő utóneve nincs feltüntetve.

A 33. § 2020 májusi elfogadása óta a transznemű és interszex embereknek nincs lehetőségük rá, hogy nemüket és nevüket hivatalos irataikban megváltoztassák, így számukra a bankkártyás fizetés is nehézségekbe ütközhet. Többen számoltak be arról, hogy bankkártya eltulajdonításával vádolták meg őket, mivel kártyájukon olyan név szerepelt, ami nem felelt meg megjelenésüknek.

Módosította a NAV a honlapján közzétett, a gyermekes családok rendkívüli adó-visszatérítéséről közzétett tájékoztatóját, egyértelművé téve, hogy a házastársakhoz hasonlóan a gyermeket nevelő azonos nemű bejegyzett élettársak esetén is mindkettőjüknek jár a visszatérítés.

jogi programvezető

oktatási projektmunkatárs

projektkoordinátor

projektkoordinátor

Feladatkör:

Megtagadta a Kúria annak a kérdésnek a hitelesítését, amit a kormány az LMBTQI-ellenes, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra válaszul kezdeményzett népszavazásra adott be. Hiába fogadta a Nemzeti Választási Bizottság a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdést, az nem lehet népszavazás tárgya.