Tagszervezeteink hírei

Öt éve húzódó ügy végére tett pontot az EJEB amikor kimondta: a magyar államnak nemcsak a magyar állampolgárok, de a Magyarországon letelepedett külföldi állampolgárok esetében is biztosítani kell nemük jogi elismerését és a kapcsolódó névváltoztatást. Az ítélet két hónappal azután született meg, hogy az Országgyűlés megszavazta a nem jogi elismerését teljesen ellehetetlenítő törvényjavaslatot.

2015 óta húzódó ügynek tett pontot a végére a Fővárosi Törvényszék: helyesen járt el az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amikor megállapította: hátrányos megkülönböztetést követett el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft., amikor megtagadta a Szivárványcsaládokért Alapítvány felvételét a család.hu-ra. A Törvényszék felszólította a felpereseket a diszkrimináció megszüntetésére.

Mégis jár a családi pótlék azonos nemű bejegyzett élettársa gyermeke után annak az anyának, akitől korábban ezt Budapest Főváros Kormányhivatala jogellenesen megtagadta. A per elkerülése érdekében a Kormányhivatal saját hatáskörben módosította korábbi határozatát.

Ma koradélután az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság átadta azt a petíciót az alapvető jogok biztosának, amelyben arra kérjük, a transz emberek jogait sértő törvényt küldje el az Alkotmánybíróságnak, hogy az megvizsgálhassa annak alkotmányosságát.

Huszonnégy civil szervezet levélben fordult az ombudsmanhoz, hogy lépjen fel a törvénymódosítás ellen, amely megakadályozná a jogellenesen elkülönítve oktatott roma gyerekek pénzbeli kárpótlását. A civilek arra is kérik Kozma Ákost, hogy emelje fel szavát a gyöngyöspatai deszegregációs per kapcsán tett kirekesztő, a cigányokra, valamint a jogérvényesítésüket segítő jogvédő szervezetekre nézve sértő és igazságtalan kormányzati nyilatkozatokkal szemben.

Nagy számban jelentettek szexuális irányultságra vonatkozó gyűlöltbeszéd-eseteket a közösségi médiát, illetve a bejelentett esetek kezelését monitorozó szervezetek az Európai Bizottság új kutatásában. Európaszerte a szolgáltatók a bejelentések 71%-ában távolították  el a kifogásolt bejegyzeseket. Magyarországon ez az arány 95% volt, a kutatást itthon a Háttér Társaság végezte.

Szerinted ki az a személy Magyarországon, aki a legtöbbet tette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális emberekért, valamint az LMBTQI közösségért?

Idén is meghirdetjük a Háttér-díj jelölési felhívását. Nevezd meg azt a személyt, aki szerinted érdemes a díjra! Idén a járványhelyzet miatt későbbre szervezett Budapest Pride Fesztivál miatt a jelölési határidő: 2020. július 12.