Tagszervezeteink hírei

A 3. Európai Leszbikus* Konferencia több mint 40 ország aktivistáinak egyedülálló együttműködése nyomán valósul meg. A konferencia fontos lépés egy erős leszbikus* mozgalom régóta esedékes és szükséges kiépítésében Európában és Közép-Ázsiában.

A konferencia platformot kínál leszbikus közösségeink felhatalmazásához, vitát nyit a szükségletekről és küzdelmekről, a sikerekről és eredményekről, teret ad a leszbikus kultúrának és a leszbikus aktivizmus történetének, és mindezekkel együtt alapja lehet a leszbikus* mozgalom erősítésének.

✦✧✦✧✦✧✦

A Meseország mindenkié fantasztikus pályát futott be, eddig öt külföldi kiadása jelent meg, és további öt várható 2022 őszén.

A már megjelent fordítások:

2021. június 15-én szavazta meg a parlament a gyermekek védelmére szánt törvénycsomagot, amit számos kritika ért homo- és transzfób részei miatt. Milyen változásokat hozott ez az iskolákban az LMBTQ, illetve a nem érintett diákok számára? És hogyan hatott a tanárok, iskolapszichológusok munkájára, az iskolák működésére?

Fontos sikert értek el a Nemzeti Választási Bizottság határozatát a Kúrián megtámadó civilek, ami nemcsak számukra, hanem a népszavazáson érvénytelenül szavazó 1,7 millió ember számára is győzelem.

A Kúria különböző tanácsai öt ügyből háromban úgy döntöttek, jogsértőek voltak a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatai, illetve az általa kiszabott bírságok, amelyekkel összesen 9 millió forintra büntette a demokratikus jogaikkal élő, érvénytelen népszavazásra buzdító civileket.

Vasárnap több mint 1,6 millió ember fejezte ki érvénytelen szavazatával, hogy elutasítja a kormány manipulatív és félelemkeltő népszavazását. A népszavazás érvénytelensége mutatja, hogy Magyarországon többségben vannak azok, akik nem támogatják a kormány kirekesztő politikáját. Öt nappal azután, hogy a kormány propaganda-népszavazása csúfosan megbukott, a Nemzeti Választási Bizottság hirtelen rájött, hogy a hónapok óta tartó kampány „áttöri a hatalomgyakorlás alkotmányos célját”.

Sokan vagyunk, akiket elkeserít a választások eredménye. Megdöbbentő, hogy a többség ismét a támogatását adta egy olyan autoriter rendszerhez, amelyben a szexuális kisebbségek elleni gyűlöletkeltés, a mesterséges ellenség-gyártás a választási kampány fő témája lehet.

A bíróság két, a Meseország mindenkié c. kötettel kapcsolatos ügyben is a Labrisz Leszbikus Egyesületnek adott igazat a héten. Az első ügyben Fővárosi Kormányhivatalt kötelezték új eljárásra, mert az úgy hozta meg jogsértő határozatát, hogy nem a mesekönyv egészét értékelte. A másik perben pedig a bíróság jogerősen elmarasztalta a rendőrséget, mert nem lépett fel egy homofób rendezvény ellen, amely megfélemlítette a gyerekeket. Az egyesületet a Háttér Társaság és a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a perekben.

Soha nem volt még akkora szüksége az LMBTQ szervezeteknek a támogatásra, mint most.

Miközben a vírushelyzet továbbra is megnehezíti az életünket, egy diktatórikus hatalom minden eszközével azon munkálkodik, hogyan tudná jogaiban korlátozni, ellenségként feltüntetni, láthatatlanná tenni, és nyíltan diszkriminálni mindazon társadalmi csoportokat, embereket, akik nem felelnek meg az ő világképüknek.

De mi ezt nem hagyjuk! Tudjuk, hogy van értelme a munkánknak, és tudjuk azt is, hogy nagyon sok a tennivaló.

Február 4-én az OSA Centrális Galériájában megnyílt a 10. LMBT Történeti Hónap. A megnyitón bemutatták az "Out in East Berlin" című dokumentumfilmet, előtte Jochen Hick filmrendező bevezetőjét hallhattuk. Videóüzenetet küldött Rodney Wilson, aki 1994-ben az Egyesült Államokban megalapította az LMBT Történeti Hónapot.

A Fővárosi Ítélőtábla 2022. február 1-i ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó civil szervezetet. Három hónapja első fokon ezzel ellentétes ítélet született.