Tagszervezeteink hírei

Starting September 15, Hungarian women seeking abortion will be obliged
to listen to the fetal heartbeat before they can access the procedure,
according to a new decree issued by Sándor Pintér, the Minister of Internal
of Viktor Orbán’s right-wing government.

This is a clear win for the far-right party, Mi Hazánk, who has long been
pushing for the tightening of existing abortion legislation, which states that
terminations can be carried out in the first 12 weeks of pregnancy on medical grounds or if the
pregnant woman is in severe crisis.

Szeretnénk bővíteni csapatunkat, így újra önkénteseket keresünk a Segítők Hálózatába!

Jelentkezz önkéntesnek és támogasd az erőszakban érintett nőket és lányokat praktikus ügyekben, kérdésekben.

A Segítők Hálózatát azért hoztuk létre, mert tudjuk, hogy zaklatás és erőszak elszenvedését követően sokszor nem egyértelmű, hogy milyen lépéseket hogyan lehet megtenni, és szeretnénk, ha az érintetteknek több támpontjuk lenne az ezekkel kapcsolatos konkrét, praktikus kérdésekben.

A leendő pályázatíró munkatárs feladatköre:

Részvétel a heti stáb megbeszéléseken

Részvétel a pályázatírást érintő egyéb megbeszéléseken (eseti)

A szervezet számára releváns pályázati lehetőségek figyelemmel követése

Potenciális donorok gyűjtése és proaktív megkeresése

Egyeztetés a pénzügyi munkatárssal és más, az adott pályázati lehetőségben releváns munkatársakkal

Kiválasztott pályázati lehetőségek pályázati anyagának megírása, összeállítása, pályázat beadása, kapcsolódó regisztrációs folyamatok elvégzése

Egyesületünk a tavalyi évben egy regionális európai projekt keretében kutatást végzett, melynek során három kiválasztott bűncselekmény – kapcsolati erőszak, szexuális erőszak és zaklatás – mentén vizsgáltuk, hogy a bűncselekmények áldozatainak járó anyagi kompenzáció biztosításáról szóló uniós jogszabályok mennyiben valósulnak meg a magyar hatósági és bírósági gyakorlatban.

[English below – Useful information and resources for girls, women and mothers fleeing Ukraine, and for those supporting them]
[русский ниже - Полезная информация и ресурсы для девушек, женщин и матерей из Украины, и для тех, кто их поддерживает]
[українською нижче  – Полезная информация и ресурсы для девушек, женщин и матерей из Украины, и для тех, кто их поддерживает]

HU - Hasznos információk, támpontok menekült lányoknak, nőknek, anyáknak, és segítőiknek

#NŐVÁLASZ - avagy a Nők követelései a választásokra

Milyen a nők valósága ma Magyarországon? Miért nem igaz még 2022-ben sem, hogy a nők biztonságban érezhetik magukat otthon vagy a közterületeken, közintézményekben, vagy akár a munkahelyükön? És a választásokhoz közeledve mit várhatunk el állampolgárként a politikai szereplőktől? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket feszeget a civilek által létrehozott #NŐVÁLASZ kezdeményezés.

Abortuszhoz való hozzáférés az Ukrajnából menekült nőknek
[English below – Access to abortion in Hungary]

Az abortuszhoz való hozzáférés Magyarországon:

Milyen feltételekkel férhetnek hozzá külföldi állampolgárok az abortuszhoz?

A terhesség megszakítását az a külföldi állampolgár kérheti

1. a) aki érvényes tartózkodási engedéllyel több mint 2 hónapja tartózkodik az ország területén,
  2. b) aki menekültkénti elismerését kérelmezte,
  3. c) akit a menekültügyi hatóság menedékesként vagy befogadottként elismert.

Mit tehetsz, ha az exed tovább küldte a meztelen képeidet, ha egy ismeretlen zaklatott az utcán, vagy egy randin szexre kényszerített, akivel találkoztál? Olyan kérdések ezek, amelyek sajnos nagyon sok lányt és nőt érintenek, mégis kevesen tudják, hol és hogyan kérhetnek segítséget. Ezért jött létre a Segítők Hálózata, amelynek tagjai gyakorlati támogatást nyújtanak a nők elleni erőszak áldozatainak és az őket támogató segítőknek.

Még egy hónapja sincs, hogy az Igazságügyi Minisztérium által a győri családirtás nyomán 2020 februárjában felállított ún. Családjogi Civil Munkacsoport tagjaiként kézhez kaptuk az – ismeretlen összetételű és mandátumú – “Családjogi jogalkalmazás hatékonyságát erősítő munkacsoport”által a kiskorú gyermekek védelme érdekében megfogalmazott polgári jogi tárgyú jogszabályi módosításokról szóló javaslatcsomagot.