Tagszervezeteink hírei

Még egy hónapja sincs, hogy az Igazságügyi Minisztérium által a győri családirtás nyomán 2020 februárjában felállított ún. Családjogi Civil Munkacsoport tagjaiként kézhez kaptuk az – ismeretlen összetételű és mandátumú – “Családjogi jogalkalmazás hatékonyságát erősítő munkacsoport”által a kiskorú gyermekek védelme érdekében megfogalmazott polgári jogi tárgyú jogszabályi módosításokról szóló javaslatcsomagot.

A PATENT Egyesület üdvözli a kiemelt figyelmet, amit a kormánypártok szentelni látszanak a kiskorúak ellen szexuális visszaélést elkövetőkkel szemben kiszabható szankciók szigorítására. Ennek már ideje volt – különösen, ha tekintetbe vesszük az utóbbi idők botrányait, amelyek során egyes kormánypárti politikusok  e bűncselekményi körbe tartozó visszaéléseire derült fény, és amelyeket nem követtek szükséges súlyú szankciók.

A PATENT új, regionális nemzetközi projektje keretében kutatást végzünk, amely a nők elleni erőszakkal összefüggő magyarországi kártérítési gyakorlatot vizsgálja.

A PATENT új, nemzetközi projektje a cseh proFem jogsegély-szervezet koordinálásával, és a bolgár BGRF (nemi szerepek kutatóközpontja alapítvány) partnerségével zajlik a 2021-es és 2022-es év folyamán. E két évben a három szervezet közös erővel dolgozik majd azon, hogy elősegítse a nemi alapú erőszak áldozatainak teljes körű jogérvényesítését, különös tekintettel a kártérítéshez és sérelemdíjhoz fűződő jogaikra.

Nők elleni erőszak

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálatának (Universal Periodic Review, UPR) keretében civil szervezetek is összeállítanak összefoglaló anyagokat azzal kapcsolatban, hogy az emberi jogok különböző területein milyen előrelépések, visszalépések, hiányosságok és különösen jogsérelmek tapasztalhatók az adott időszakban sorra kerülő országokban.

Az idei nőnap egyben a járvány miatti újabb lezárások kezdete: tudjuk, hogy ismét rengeteg nő életét fogja megnehezíteni, vagy egyenesen megkeseríteni a bezártság. Dühítő, hogy egy év elteltével még mindig nem született érdemi reakció az állam részéről a nőkre háruló terhek elképesztő mértékű növekedésére, a családon és párkapcsolaton belüli erőszak fokozódására.

Január

A 16 akciónap 2016-os nyitóeseményén mondtam egy beszédet. Amikor az ideire készültem, alig bírtam összekaparni rá a motivációt, hogy leüljek megírni – mert akkor már elmondtam, amit akartam, ami a helyzet, ami a baj, és tudtam, hogy most is épp ugyanazt ismételhetném el. És ugyanazt, amit az aktivista- és szakértő-társak az elmúlt évtizedekben már több százszor elmondtak.

Nem mindenkinek van ideje figyelni a médiát, követni a rengeteg történést, Facebook-oldalak hírfolyamát, és kiszűrni az információ-rengetegből az adott, őt érdeklő témákban fontos híreket. A nőjogi hírszüret segítségével akit érdekel, hogy mi megy mostanában a nők elleni erőszakhoz és a szexizmushoz, a nők társadalmi elnyomásához kapcsolódó témákban, könnyen megtalálhatja a lényeget honlapunkon.

Nők és gyerekek elleni erőszak