Európa Tanács: homofóbia és transzfóbia elleni cselekvési terv kell Magyarországon

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510625" wf_entity_id="871" wf_entity_type="node"]

A gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályozás kiterjesztését, az LMBT emberekkel kapcsolatos kutatások folytatását és egy homofóbia és transzfóbia elleni cselekvési terv elfogadását javasolja a magyar kormánynak az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága.

Az 1993-ban létrehozott, független szakértőkből álló grémium ötévente valamennyi tagállamban felméri a rasszizmussal és más intoleranciával kapcsolatos helyzetet. A szervezet mandátumának bővítését követően első ízben a jelentés nemcsak a faji, etnikai és vallási kisebbségekre, hanem a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek helyzetére is kitért.

A kedden közzétett Magyarországgal foglalkozó jelentés megállapítja: az egyenlő bánásmódra, gyűlölet-bűncselekményekre és a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó pozitív szabályozás ellenére továbbra is jellemző a diszkrimináció, az előítéletesség, a gyűlöletbeszéd és az erőszakos támadások. A jelentés kiemeli: az Alaptörvény és a Polgári Törvénykönyv gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályai nem terjednek ki a szexuális irányultságra és nemi identitásra, hogy a Nemzeti Alaptantervben nem jelenik meg megfelelőn a szexuális és nemi kisebbségekkel kapcsolatos elfogadás, hogy nincs orvosi protokoll a transznemű személyek ellátására és a társadalombiztosítás az egészségügyileg indokolt orvosi beavatkozásokat is csak 10%-ban finanszírozza.

A Bizottság konkrét ajánlásokat fogalmazott meg a magyar kormány számára, amelyek közül a legfontosabb egy átfogó homofóbia és transzfóbia elleni cselekvési terv elfogadása.

“Teljesen egyetértünk az ECRI álláspontjával, Szövetségünk is évek óta szorgalmazza egy ilyen stratégiai és cselekvési terv kidolgozását” - mondta Karsay Dodó a Szövetség egyik ügyvivője. “Egy ilyen dokumentum elfogadása nem lenne példa nélküli, az országnak van már romaügyi, idősügyi, fogyatékosügyi, illetve a nők és férfiak egyenlőségével foglalkozó stratégiája. Elfogadhatatlan, hogy az egyik hátrányos megkülönböztetésnek leginkább kitett társadalmi csoport esetén hiányzik egy ilyen cselekvési terv.”

A jelentés elérhető az ECRI honlapján