Szemléletformálás

Az LMBT emberekkel szembeni előítéletek és diszkrimináció mögött sok esetben a társadalom széles rétegei által osztott téves elképzelések, illetve az ismeretek hiánya áll. Személyes ismerősök nélkül az emberek jelentős részé csak a média által az LMBT emberekről közvetített képpel találkozik, amely a legtöbb esetben nem adja vissza az LMBT közösség sokszínűségét, szenzációhajhász módon mutatja be a közösség egyes tagjait. 

A Szövetség egyik fontos célkitűzése ezért, hogy az LMBT emberekkel kapcsolatos ismeretek közvetítése révén enyhítse a szexuális és nemi kisebbségekkel kapcsolatos előítéleteket, valós élethelyzetek bemutatása révén érzékenyítse a társadalmat az LMBT emberek problémáira, és bátorítsa a közösség tagjait az előbújásra, hogy minél több embernek legyen lehetősége személyes kapcsolatok révén meggyőződni az előítéletek megalapozatlanságáról. 

E szemléletformálásnak különösen nagy jelentősége van az LMBT emberekkel kapcsolatba kerülő szakemberek (tanárok, orvosok, rendőrök, szociális munkások stb.) esetében, hiszen nem lesznek képesek megfelelő segítséget nyújtani a hozzájuk forduló LMBT embereknek, ha maguk is osztják a társadalom előítéleteit. A Szövetség tevékenységében ezért kiemelt szerepe van a szakemberek érzékenyítésének, szemléletformálásának. 

E célokat a Szövetség sajtóközlemények, kiadványok kiadásával; a média munkatársainak érzékenyítésével, valamint a szakemberek számára szervezett érzékenyítő képzésekkel kívánja elérni.