Európa Tanácsi ajánlása a helyi önkormányzatoknak

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510638" wf_entity_id="1127" wf_entity_type="node"]

2015 márciusában az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa határozatot fogadott el az LMBT emberek jogainak biztosításáról. Szövetségünk elkészítette a határozat magyar fordítását, és elérhetővé tette azt a hazai önkormányzatok számára.

A 47 európai államot tömörítő nemzetközi szervezet az Európa Tanács 1994-ben hozta létre tanácsadó szerveként a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusát. A tagság az Európa Tanács tagállamaiban működő több mint 200.000 helyi és regionális önkormányzat választott képviselőiből tevődik össze. A Konresszus fórumot teremt, ahol a helyi és regionális választott képviselők megvitathatják problémáikat, összevethetik tapasztalataikat, és kifejezhetik véleményüket a kormányzati szféra részére. 

A Kongresszus már korábban is foglalkozott az LMBT emberek jogaival, 2007-ben például az LMBT emberek gyülekezési jogának biztosítása kapcsán adtak ki állásfoglalást. Egészen 2015-ig kellett azonban várni, hogy a Kongresszus átfogó ajánlást fogadjon el a helyi önkormányzatok részére az LMBT emberek jogainak biztosításáról. A határozat 14 ajánlási pontot tartalmaz, amelyek többek között az LMBT emberek szempontjait is magában foglaló antidiszkriminációs cselekvési tervek elfogadására, az LMBT civil szervezetekkel történő együttműködésre és az LMBT emberek szempontjainak a helyi közpolitikákban történő horizontális érvényre juttatására szólítja fel az önkormányzatokat. 

A könnyebb hozzáférhetőség érdekében Szövetségünk elkészítette a határozat magyar nyelvű fordítását.