Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap: Magyarország rossz irányba halad

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510625" wf_entity_id="860" wf_entity_type="node"]

A mai napon tartjuk a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnapot (#IDAHOT) - világszerte több ezer esemény és kampány hívja fel a figyelmünket erre a fontos napra. Hol tart Magyarország a homofóbia és transzfóbia elleni küzdelemben?

Az Európa Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland friss közleményében üdvözli azt a jelentős fejlődést, amelyet Európa országai az utóbbi évtizedekben az LMBT jogok területén elértek és elmondja: “Nem tehetjük meg, hogy innen visszafordulunk”. A főtitkár felszólítja Európa vezetőit, hogy továbbra is tegyenek meg mindent azért, hogy visszaszorítsák az LMBT embereket érő erőszakot és diszkriminációt.

Magyarország úgy tűnik, hogy nem ebbe az irányba halad. Az elmúlt években az LMBT emberek élete hazánkban még nehezebbé vált az azonos nemű párok jogait korlátozó törvények (például a házasság és a család kirekesztő fogalma az új Alaptörvényben), az LMBT civil szervezeteket mint “idegen politikai ügynököket” megbélyegző kormányzati támadások, és a szélsőjobboldali ideológiák és az LMBT nyilvános eseményeket erőszakkal fenyegető politikai csoportok térnyerése miatt.

Hazánk tavalyhoz képest két helyet esett vissza az ILGA-Europe LMBT jogi indexén és most csak a 16. helyen szerepel az európai összehasonlításban.  A Transgender Europe (TGEU) szintén nemrég publikált transzjogi térképén a középmezőnyben mozgunk.

A homofóbia és transzfóbia kézzel fogható következményei szomorú képet mutatnak:

• Magyarországon minden harmadik LMBT embert ért már hátrányos megkülönböztetés, leggyakrabban köztereken és szórakozóhelyeken.
  • A diszkriminációt tapasztaltak közül minden ötödik ember munkahelyén vagy az iskolában is tapasztalt megkülönböztetést.
  • Az LMBT emberek 16%-a homofób vagy transzfób erőszakot is elszenvedett.
  • Az LMB emberek kétharmada életének valamely szakaszában megpróbálta elfojtani szexuális irányultságát.
  • Hazánkban a transz emberek közel fele tett már öngyilkossági kísérletet.
  • Minden ötödik transz embertől megtagadták már orvosi kezelést - csupán transz státuszuk miatt.

2014-ben a magyar kormány közleményben állt ki a homofóbia és transzfóbia ellen, idén azonban ez a lépés már elmaradt. A mindenkori politikai vezetés felelőssége is, hogy az LMBT embereket a többségi társadalom mennyire fogadja el. Arra sürgetjük tehát a kormányt, hogy nyilvánosan álljanak ki az LMBT emberek jogai mellett és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a homofób és transzfób megkülönböztetés és erőszak ne maradjon közösségünk mindennapjainak része.