Kiállunk az Isztambuli Egyezmény mellett

Isztambuli Egyezmény

Szövetségünk is csatlakozott ahhoz a több mint 40 civil szervezethez, akik közösen kérik a kormányt a nők elleni erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálására. 

 

Nem engedjük, hogy a további halogatás újabb áldozatokat követeljen!

Felhívás és nyílt levél az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért

A nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény ratifikációja – törvénybe iktatása – érdekében fordulunk a kormányzat, a döntéshozók, a politikai pártok, valamint a civil társadalom, az állampolgárok felé.

Az Isztambuli Egyezmény több évtizedes bevált módszereken alapul. Meghatározza továbbá a legfőbb szükséges beavatkozási területeket és feladatokat. A fellépés csak ilyen átfogó szemlélettel lesz hatékony – egy-egy egyébként fontos és szükséges intézkedés önmagában nem tud rendszerszintű, átütő eredményt hozni. Egy, a nők elleni erőszakkal szembeni szakszerű és hatékony fellépés iránt valóban elkötelezett kormányzat tehát késlekedés és halogatás nélkül csatlakozna az Egyezményhez.

Az Egyezményt Magyarország 2014. március 14-én aláírta. A ratifikációra – mellyel a jogrendszer részévé válna az Egyezmény – mind a mai napig, tehát közel 4 éve nem került sor. A ratifikáció előkészítésére alakult egy kormányzati munkacsoport, ide azonban a témával évtizedek óta foglalkozó civil szervezeteket nem hívták meg. Ez is egyértelművé teszi, hogy a kormányzat nem kívánta hasznosítani e szervezeteknek a nemzetközi jó gyakorlatot és az áldozatok valóságát és szükségleteit is ismerő szakmai tapasztalatait. Nem lehet megtudni továbbá, hogy a munkacsoport mire jutott, milyen szükséges kormányzati lépéseket határoztak meg, illetve hogy pontosan milyen intézkedésekre került sor a ratifikáció érdekében.

A kormányzat korábban a kommunikáció szintjén elköteleződést mutatott a nők elleni és családon belüli erőszakkal szembeni fellépés, illetve az Egyezmény ratifikációja iránt. Ugyanakkor döntéshozói körökben a közelmúltban ezzel ellenkező tartalmú kijelentések is megjelentek, a ratifikációs folyamat eközben nem halad.

A reprezentatív kutatásokból tudjuk, hogy milliós nagyságrendű azon magyar nők száma, akik a nők elleni erőszak különböző formáit szenvedik el, a szexuális zaklatások ügye pedig a magyar társadalomban is tabut döntött. Az egyezmény aláírásától a mai napig százas nagyságrendben követelt halálos áldozatokat a családon belüli erőszak. 2014 és 2016 között 167 nőnemű hozzátartozó sérelmére elkövetett emberölési ügyet regisztráltak. (A valós szám ennél is magasabb, vannak olyan halállal végződő bántalmazásos esetek, melyek nem kerülnek be a statisztikákba.) Hatékony fellépéssel még a halálos végű cselekmények is jó eséllyel megelőzhetők. A szakszerű fellépésért – illetve annak hiányáért – pedig az állam, a kormányzat felelősséggel tartozik.   


Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!
Tisztelt dr. Trócsányi László Miniszter Úr!
Tisztelt  Balog Zoltán Miniszter Úr!

Ezúton a kormány mielőbbi válaszát és a nyilvánosság tájékoztatását várjuk az alábbi kérdésekben:

Az Isztambuli Egyezmény aláírása óta – az elmúlt közel négy évben – pontosan milyen intézkedések, lépések, jogszabályi és egyéb változások történtek az Egyezmény ratifikációja érdekében? Hol tart a még szükséges lépések megtételének folyamata?

Tervezi-e a kormány, és ha igen, pontosan mikor az Országgyűlés elé terjeszteni a törvényjavaslatot?

Számít-e a jövőre nézve a témával foglalkozó nőjogi szervezetek, civil szervezetek érdemi bevonására a kapcsolódó munkába?

Meggyőződésünk, hogy a ratifikációhoz elsődlegesen a politikai akarat, egy komoly elhatározás szükséges. Ezúton felhívjuk a kormányzatot, hogy további késlekedés nélkül tegye meg a szükséges lépéseket az Egyezmény törvénybe iktatása érdekében, s ezzel adja kézzel fogható jelét a politikai akaratnak.

Itt jegyezzük meg, hogy az Egyezményt támadók által terjesztett téves értelmezéseket és tévhiteket maga az Egyezmény végrehajtását ellenőrző GREVIO Bizottság cáfolta meg. Azokra a kritikákra válaszolva, melyek a család intézményét féltik az Egyezménytől, a GREVIO rámutatott például, hogy a családokat az erőszak rombolja le, nem pedig az Egyezmény. A ratifikáció elodázása a tévhitekre való hivatkozással valójában az áldozatok hatékony védelmét, az elkövetők következetes felelősségre vonását és az erőszak megelőzését akadályozza.

Ezúton felhívjuk a politikai pártokat, a politikusokat – pártállástól függetlenül –, hogy használják ki a rendelkezésükre álló lehetőségeket a ratifikáció érdekében. Az ügy pártokon átívelő, a hatékony fellépésért való kiállás is lehetne ilyen – ahogy ezt más országok jó példáján is láthatjuk.

A különböző intézményeket, szakmai, civil és egyéb szervezeteket arra kérjük, hogy  a nyílt levélhez csatlakozva fejezzék ki egyetértésüket a hatékony, szakszerű fellépés szükségességével.   

Az állampolgárokat pedig arra biztatjuk, hogy írják alá azt a petíciót, ami az Egyezmény mielőbbi magyarországi ratifikálását követeli.

Mutassuk meg, hogy érdemi, hatékony és azonnali lépéseket várunk: az áldozatok számára valódi védelmet és segítséget, az elkövetők felelősségre vonását, s a nők, gyermekek és családok védelmének és biztonságának garantálását.  

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
NANE Egyesület
PATENT Egyesület

Színes Gyöngyök Egyesület
REGINA Alapítvány Miskolc
Emberség Erejével Alapítvány
Labrisz Leszbikus Egyesület
Eleven Gyál közössége
Nőkért Egyesület
Ökotárs Alapítvány
Üvegplafon
Háttér társaság
Szülői Hang Közösség
Magyar LMBT Szövetség
Magyar Cserkészleány Szövetség
Közélet Iskolája
Budapest Pride
Szivárványcsaládokért Alapítvány
SZÁD – Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
Mi Nők Országos Szervezet
MENŐK – Magyar Európai Nők Fóruma
Zöld Terasz Alapítvány
Amnesty International Magyarország
Levegő Munkacsoport
Egészségért és Elviselhetőbb Életért Kiszombor és Vidéke Alapítvány
„RÉS” Szociális és Kulturális Alapítvány
Gendertudományi Központ, Debrecen
Védegylet
Másállapotot a szülészetben mozgalom
Anyacsavar blog
Közös Ország Mozgalom
Magyar Ateista Társaság
Cordelia Alapítvány
Civil AIDS Fórum
EMMA Egyesület
Alternatíva Alapítvány
Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE)
Transvanilla Transznemű Egyesület
Útilapu Hálózat
Eleven Emlékmű
JÓL-LÉT Alapítvány
Közéleti Roma Nők Egyesülete

Ha szervezetként csatlakoznátok, írjatok a rendezveny@nane.hu e-mailcímre!

Ha magánszemélyként csatlakoznátok, írjátok alá az online petíciót!