Közös nyilatkozatban kérik a civilek a menekültválság humánus kezelését

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510634" wf_entity_id="1058" wf_entity_type="node"]

22 magyar civil szervezet, köztük Szövetségünk közös nyilatkozatban kérte a kormányt a menekültválság humánus kezelésére.

A szemünk előtt zajló menekültválság ma Magyarországon olyan kritikus helyzetet teremt, amelyben kötelességünknek érezzük megszólalni. Alulírottak arra kérjük a magyar kormányt, hogy az alapvető emberiességnek megfelelően kezelje a menekültügy kapcsán kialakult humanitárius válsághelyzetet, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson valódi segítséget.

Nem tagadjuk, hogy az európai menekültügyi rendszer komoly válságon megy át ezekben a napokban, és a megoldás kulcsa nem csak a magyar kormány kezében van. Ez viszont nem ad felmentést az alól, hogy a menekültek nehéz helyzetét enyhíteni próbáljuk. Ez nem menekültügyi vagy idegenrendészeti kérdés, hanem az emberiesség minimuma. Segíteni annak, aki segítségre szorul, és mindent megtenni, amire lehetőségünk van – ez minden ember és kormány erkölcsi felelőssége.

Mégis, a kormány tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt krízishelyzet alakult ki Budapest utcáin, terein, majd most többek között Röszkénél is. A helyzet kezelése hónapok óta azokon a civil csoportokon és magánembereken múlik, akik szabadidejüket, munkájukat, tudásukat, pénzüket áldozzák arra, hogy szükségben levő embertársaiknak segítsenek. Tiszteletünket és szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a formális és informális civil közösségekkel, akik elképesztő elszántsággal és kitartással teszik meg azt, ami az állami intézményrendszer feladata lenne: emberséges körülményeket biztosítani a rászorulóknak.

A Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a hazai szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. Kérjük Magyarország kormányát, hogy cselekedjen úgy, ahogy az egy krízisben elvárható: humánusan, tisztességesen, és az emberi jogokat tiszteletben tartva. A menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.

Amnesty International Magyarország
Artemisszió Alapítvány
Autonómia Alapítvány
Az Emberség Erejével Alapítvány
Civil Kollégium Alapítvány
Cromo Alapítvány
Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)
Emberség Erejével Alapítvány
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF)
Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen Magyarország
Greenpeace Magyarország
Háttér Társaság
Humán Platform
Kárpátok Alapítvány - Magyarország
K-Monitor
Közösségfejlesztők Egyesülete
Levegő Munkacsoport
Magyar Helsinki Bizottság
Magyar LMBT Szövetség
Magyarországi Európa Társaság
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Mérték Médiaelemző Műhely
Nem tehetsz róla, tehetsz ellene (anemaznem.blog.hu)
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)
Nő az Esély Egyesület
Ökotárs Alapítvány
Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Szivárvány Misszió Alapítvány – Budapest Pride
Szubjektív Értékek Alapítvány
Születésház Egyesület
Társaság a Szabadságjogokért
Védegylet