Sikerrel zárult a II. LMBTQI Fórum

ii-lmbtqi-forum-2018

2017-ben rendezett I. LMBTQI Fórum utáni nagy érdeklődésre való tekintettel, a Magyar LMBT Szövetség idén is megszervezte a magyarországi LMBTQI szervezetek, informális csoportok és az LMBTQI embereket megcélzó szolgáltatások országos találkozóját.

A rendezvény 2018. november 24 és 25 között került megrendezésre a Bálint Házban, melyen 13 formális szervezet és informális csoport képviseletében 29 tag vett részt. A Fórumon megjelentek között 11 budapesti (Budapest Pride, GBME Budapesti Meleg Egyetemista Kör, Háttér Társaság, Keresztények a Melegekért, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Aszexuális Közösség, Magyar LMBT Szövetség, Melegség és Megismerés, qLit, Szabadnem blog, Szimpozion Egyesület) és 2 vidéki (DebrecenPride Szegedi, LMBT Közösségért Csoport) szervezet volt.

A két napos programon 1 előadást, 6 műhelybeszélgetést/workshopot és 1 filmvetítést követően 1 értékelő beszélgetést is tartottak.

A szombati napot Sándor Bea és Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivői nyitották “Mi a helyzet? Az LMBTQI szervezetek tevékenysége, az érdekérvényesítés helyzete.” című beszélgetésükkel. Ezt követően párhuzamosan Dombos Tamás (Magyar LMBT Szövetség) a “Hány még az LMBTQI+? Sokszínűség, célcsoportjaink, interszekcionalitás.” és Simándi Szelim, (Háttér Társaság) “Hatékony kommunikáció az LMBTQI közösséggel 1.0” néven tartották meg az első műhelybeszélgetéseket. Majd Sándor Bea (Magyar LMBT Szövetség) “A jól működő csoport. A szervezetépítés alapjai.” és Sulyok Viktória (Magyar Aszexuális Közösség) “Aszexuálisok.” című workshopjára látogathattak el a résztvevők. A nap zárásaként a “120 dobbanás percenként” című az 1990-es években élő francia aktivista fiatalok választásairól szóló filmet vetítették és tartottak róla beszélgetést.

A vasárnapi napot Kiss Anna (közösségszervező, Szeged) “A Nagy Közös Ügy.” és Kováts Eszter (ELTE ÁJK) “LMBTQI+ # “genderideológia” diskurzus és az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának elutasítása.” című két, párhuzamosan folyó műhely indította. A Fórum zárásaként Dombos Tamás és Csikós Ádám (Magyar LMBT Szövetség) vezetésével a résztvevők szóban értékelték a két napot és beszámoltak a jövőbeli tervekről, együttműködési lehetőségekről.

A résztvevők a Fórumot kérdőíven keresztül is értékelték a szervezők felé, 1-5ig terjedő skálán osztályoztak állításokat. A visszajelzések alapján azt mondhatjuk el, hogy a kitöltők:

  • … teljes mértékben fontosnak tartják azokat a témákat, amelyekről a workshopok, beszélgetések folytak. (4,86)
  • … szereztek új információkat a Fórumon való részvételük által (4,1)
  • … alkalmazni tudják civil tevékenységük során az elhangzottakat (4,27)

A Magyar LMBT Szövetség a következő, a III. LMBTQI Fórum időpontját 2019 tavászára tűzte ki.