A Gyermekjogi Civil Koalíció évzáró ülése

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510634" wf_entity_id="975" wf_entity_type="node"]

December 16-án tartotta évzáró ülését a Gyermekjogi Civil Koalíció, amelynek a Magyar LMBT Szövetség is tagja. Az ülésen áttekintettük az első év eredményeit, és szó volt a jövő évi tervekről is.

A Gyermekjogi Civil Koalíció az UNICEF Magyarország kezdeményezésére megalakult szakmai fórum, célja a párbeszéd és az aktív együttműködés előmozdítása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezetek és szakértők között, valamint a gyermekjogokkal kapcsolatos egységes fogalomrendszer kidolgozása, továbbá az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtásának és az ENSZ emberi jogi bizottságai számára küldendő következő jelentések előkészületeinek elősegítése. A koalícióhoz olyan a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezetek és szakemberek csatlakoztak, amelyek illetve akik az ENSZ gyermekjogi egyezményének rendelkezéseivel összhangban végzik tevékenységüket, és aktív szerepet vállaltak a szakmai együttműködésben.

A Koalíció 2015 februárjában jött létre több mint 20 szervezet és 10 szakértő részvételével. Az év során árnyékjelentést készítettünk az ENSZ időszakos egyetemes felülvizsgálat keretében a gyermekjogok magyarországi érvényesüléséről, és kiálltunk a büntetőeljárási törvény menekültválság kapcsán történt módosítása ellen, amely felülírta a fiatalkorúak speciális védelmét. 

Szövetségünk átfogó anyagot készített a Koalíció számára az azonos nemű párokkal nevelkedő, illetve LMBTI gyermekek helyzetének javítása érdekében szükséges lépésekről. A szakmai anyag elkészítésének apropóját az adta, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, amely a gyermekek jogairól szóló egyezményben foglaltak teljesítésének felülvizsgálatát végzi, 2014. szeptember 19-én fogadta el a Magyarországról szóló harmadik, negyedik és ötödik összevont időszakos jelentésre vonatkozó záró észrevételeket. Ez azt tartalmazza, hogy a Bizottság sürgeti Magyarországot, hogy tartassa be a különböző módokon marginalizált és hátrányos helyzetű, pl. azonos nemű szülőkkel élő vagy LMBTI gyermekekkel szembeni diszkriminációt tiltó törvényeit, valamint tegyen intézkedéseket a közvélemény egyenlőséggel és a hátrányos megkülönböztetés tilalmával kapcsolatos tájékoztatása és iskolai programjainak bővítése érdekében. Az évzáró ülésen ezen dokumentum főbb javaslatait is ismertettük. 

A Koalíció munkájának különböző területeit lefedő munkacsoportok felállása is megkezdődött. 2016-ban is folytatjuk az együttműködést a részvevő gyermekjogi civil szervezetekkel és szakemberekkel.