Mikrocenzus kérdőívet véleményeztünk

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510643" wf_entity_id="1209" wf_entity_type="node"]

A mikrocenzus kérdőív módosítását javasoltuk a Központi Statisztikai Hivatalnak, hogy a kérdőív a bejegyzett élettársakat is a házastársakkal azonos módon vegye számításba. 

2016. október 1. és 31. között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mikrocenzus felvételt folytat. A mikrocenzus egy úgynevezett kis népszámlálás, amely két teljes körű összeírás között követi nyomon a társadalmi folyamatokat mintavételes felméréssel. 

A mikrocenzus kérdőíve a kitöltők családi állapotára (házas, bejegyzett élettárs, nőtlen/ hajadon, stb.), fenálló élettársi kapcsolatára és nemére is rákérdez, így az adatfelvételből az együtt élő azonos nemű párok számára, gazdasági-társadalmi helyzetére vonatkozó adatok nyerhetőek ki. 

A mikrocenzus kérdőívének első változata azonban a bejegyzett élettársakat nem a házastársakhoz, hanem a be nem jegyzett élettársakhoz hasonlóan kezelte volna, csökkentve ezzel az adatgyűjtés megbízhatóságát és az azonos nemű párokról elérhető adatok körét.

2016 júliusában ezért részletes írásbeli véleményt készítettünk a kérdőívről, amelyet eljuttattunk a KSH vezetésének. 

A KSH 2016. július 15-én kelt levelében arról tájékoztatt Szövetségünket, hogy módosítási javaslatainkat elfogadták.