Az ENSZ különleges jelentéstevőjével találkoztunk

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510638" wf_entity_id="1096" wf_entity_type="node"]

Michel Forsttal, az ENSZ  emberi jogi jogvédők védők helyzetével foglalkozó különleges jelentéstevőjével találkoztak hazai LMBT szervezetek, köztük Szövetségünk, 2016. február 10-én. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete az emberi jogok érvényesülését számos különleges jelentéstevővel biztosítja, akiknek feladata, hogy feltárják és dokumentálják az emberi jogok megsértését a világ országaiban. Jelenleg 37 ilyen különleges jelentéstevő működik, közülük egy az emberi jogi jogvédők helyzetével foglalkozik. A pozíciót 2014 óta Michel Forst francia emberi jogi szakember tölti be. 

A különleges jelentéstevő 2016. február 8 és 16. között Magyarországon tart helyszíni vizsgálatot. Ennek keretében minisztériumi tisztviselőkkel, az emberi jogi intézmények képviselőivel és civil jogvédőkkel is találkozik. A 2016. február 10-én tartott egyik találkozó fókuszában az LMBT jogvédők munkája volt. A találkozón a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség és a Transvanilla Transznemű Egyesület képviselői vettek részt. 

A beszélgetésen a résztvevők megosztották a jelentéstevővel a civil szervezetek bírósági nyilvántartása és közhasznú státusza körüli anomáliákat, a civil szervezeteket ért kormányzati támadásokat, a finanszírozási nehézségeket, valamint a Budapest Pride betiltása és biztosítása körüli problémákat.