Leszavazta a parlament Dúró Dóra homofób javaslatát

Országház

Nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés Kulturális Bizottsága Dúró Dóra képviselő határozati javaslatát, amely betiltotta volna az iskolákban az LMBTQI érzékenyítő programokat.

Dúró Dóra, a Jobbikból kivált szélsőjobboldali párt, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője márciusban nyújtott be országgyűlési határozati javaslatot, amely felkérte volna a kormányt, hogy rendeletben szabályozza, milyen civil szervezetek tarthatnak szexuális felvilágosítást az iskolákban. A javaslat nem titkolt célja, hogy kitiltsa az iskolából az olyan LMBTQI érzékenyítő programokat, mint a Melegség és megismerés.

A javaslat tárgysorozatba vételét az Országgyűlés Kulturális Bizottsága szerdán tárgyalta meg. Szövetségünk kérte, hogy álláspontját szakértőként ismertethesse a vita során, amelyre a Házszabály lehetőséget biztosít, a bizottság többsége azonban leszavazta, hogy felszólalhassunk.

Az ellenzéki képviselők közül Ungár Péter (LMP), Gréczy Zsolt (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Szabó Szabolcs a javaslat ellen, az előterjesztő Dúró Dóra és Farkas Gergely (Jobbik) a javaslat mellett szólalt fel. A FIDESZ részéről Kállai Mária és a bizottsági elnök, Pósán László szólt hozzá, akik azt hangsúlyozták, a jelenlegi szabályozás elégséges, és egyébként is folyamatban van a gyermekek jogait jobban védő szabályozás elfogadása.

A javaslat ellen érvelő képviselők - Szövetségünk álláspontjával megegyezően - azt hangsúlyozták, hogy minden diáknak joga van biztonságos, hátrányos megkülönböztetéstől és zaklatástól mentes közegben tanulnia, amihez szükség van a fiatalok érzékenyítésére. Idézték a Háttér Társaság nemrégiben megjelent kutatását, amely részletesen dokumentálja, milyen gyakran éri verbális zaklatás, fizikai zaklatás, sőt, bántalmazás az LMBTQI fiatalokat. A Melegség és megismerés és vagy a Szövetségünk által kezdeményezett Iskolai Sokszínűség Hete programok fontos eszközt adnak a tanárok kezébe, hogy az iskolát mindenki számára befogadóbbá tegyék.

Az egyik ellenzéki képviselő a KDNP-s Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság egy 2010-es nyilatkozatát is idézte, mely szerint: „a megszokottól eltérő is létezik, akkor is, ha nem beszélünk róla. (...) Csak a megértés alapján lehet toleránsan véleményt alkotni, így nem kifogásolható, ha a témát indokolt esetben az iskolákban is tárgyalják.”

A vitát követően a Bizottság 2 igen (Jobbik), 3 nem (MSZP, DK) és 9 tartózkodással a javaslat tárgysorozatba vételét elutasította, így a továbbiakban azt az Országgyűlés nem tárgyalja.