A UPR ajánlások elfogadására kértük a kormányt

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510638" wf_entity_id="1175" wf_entity_type="node"]

Trócsányi László igazságügy miniszternek írott levelünkben szólítottuk fel a kormányt, hogy fogadja el az ENSZ egyetemes időszakos felülvizsgálata keretében kapott, az LMBTQI emberek jogainak biztosítása szempontjából releváns ajánlásokat.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa négyévente minden tagállam emberi jogi teljesítményét megvizsgálja az ún. egyetemes időszakos felülvizsgálat (universal periodic review, UPR) keretében. Magyarország az idei évben került sorra, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2016. május 4-i ülésén tekintette át a magyar emberi jogi helyzetet. A kormány által első ízben készített olyan országjelentést a Tanács részére, amelyben az LMBT emberek jogaival is külön foglalkozott. Szövetségünk más LMBTQI szervezetekkel összefogva ugyanakkor részletes árnyékjelentést készített, hogy az ENSZ az LMBTQI emberek valós helyzetével is megismerkedjen. 

Fáradozásaink nem voltak hiábavalóak, több tagállam is tett fel a kormánynak kemény kérdéseket az LMBTQI emberek jogainak érvényesítése kapcsán, és az ország számára megfogalmazott 221 ajánlás közül hat nevesítetten is foglalkozik az LMBTQI emberekkel, illetve a szexuális irányultságon és/vagy nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetéssel. Emellett számos ajánlás foglalkozik az LMBTQI emberek szempontjából is releváns témákkal, így pl. a családfogalom kiterjesztésével; a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépéssel; az emberi jogi keretrendszer fejlesztésével; illetve a diszkrimináció valamennyi formája elleni fellépés megerősítésével.

A magyar kormánynak most szeptemberig van ideje, hogy nyilatkozzon: az ajánlások közül melyeket fogadja el. A döntést megkönnyítendő Szövetségünk a Háttér Társasággal, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel és a Szivárvány Misszió Alapítvánnyal együttműködésben levelet írt a UPR delegációt vezető igazságügyminiszternek, amelyben az LMBTQI emberek jogainak biztosítása szempontjából releváns ajánlások elfogadását javasoltuk.