Az Európai Unió alapértékei Magyarországon

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510610" wf_entity_id="762" wf_entity_type="node"]

Szövetségünk is csatlakozott ahhoz a magyar civil szervezetek által készített összefoglalóhoz, amely az európai alapértékek – jogállamiság, demokrácia, pluralizmus, alapvető jogok – érvényesülését vizsgálja Magyarországon az elmúlt négy évben. 

Az európai értékek figyelmen kívül hagyása Magyarországon 2010-2014 c. helyzetjelentést négy magyar civil jogvédő szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és a Mérték Médiaelemző Műhely készítette, és 18 magyar civil szervezet csatlakozott hozzá. 

A jelentés számos LMBT szempontból is releváns megállapítást is taralmaz, így a pluralizmus elvének, valamint az alapvető jogok megsértéseként értékeli, hogy az új alaptörvény csak a házasságon alapuló családokat ismer el, valamint hogy az Alaptörvény a házasságot csak férfi és nő közötti kapcsolatként értelmezi, kizárva ezzel a jogfejlődés későbbi lehetőségét.