Karácsony és Puzsér válaszolt az LMBTQI szervezetek javaslataira

A tízpontos javaslatlistát az önkormányzati választáson jelölteket állító pártokhoz és a főpolgármester-jelöltekhez juttatták el a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális szervezetek. Karácsony Gergely vállalásokat tett, Puzsér Róbert kampánystábja további egyeztetést kért. 

Az önkormányzatok számos módon segíthetik az leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek egyenlőségét és társadalmi befogadását, valamint az őket támogató szervezetek munkáját. Ennek megvalósulása érdekében az LMBTQI szervezeteket tömörítő Magyar LMBT Szövetség eljuttatta javaslatait a választáson jelölteket állító pártokhoz és a főpolgármester-jelöltekhez. A javaslatokra ezidáig Karácsony Gergely személyesen, Puzsér Róbert pedig kampányfőnökén keresztül reagált. 

Válaszában Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat sokat tehet a társadalmi esélyegyenlőség és a társadalmi igazságosság érdekében, így az LMBTQI emberekért is. Vállalta, hogy megválasztása után támogatni fogja a szexuális kisebbségek jogegyenlőségét és az elfogadást erősítő civil szervezeteket, felvilágosító programokat és rendezvényeket. Ezek helyszínéül a fővárosi önkormányzat jelenleg a budapestiek elől elzárt épületében nyitott új budapesti Agórát szánja.

Karácsony Gergely tervei szerint megválasztása esetén Budapesti Esélyegyenlőségi Irodát (BPI) hoz létre, amelynek vezetője felügyeli a főváros vonatkozó területeken végzett munkáját, valamint érvényesíti az esélyegyenlőségi szempontokat az önkormányzat általános működése során. Az LMBTQI emberek a BPI egyik kiemelt célcsoportja lesznek. A főváros költségvetésének tervezésénél pedig - az LMBTQI civil szervezeteket is bevonva- alapvető szempontnak fogja tekinteni, hogy az hogyan érinti a hátrányos helyzetű vagy sérülékeny társadalmi csoportokat.

Válaszát Karácsony azzal zárta, hogy jövőre már nem csak magánemberként, hanem a fővárost képviselve vesz majd részt a Budapest Pride-on. 

Puzsér Róbert kampányfőnöke válaszában jelezte, hogy örömmel együttműködnek az LMBT közösséggel, hiszen mélyen elkötelezettek a jogegyenlőség mellett. Hisznek abban, hogy az állami intézményeknek és a civil társadalomnak is fel kell lépnie az előítéletekkel és a gyűlölettel szemben. Annak érdekében pedig, hogy lássák milyen döntések és források szükségesek a Szövetség javaslatainak teljesítéséhez további egyeztetést kértek. 

A Magyar LMBT Szövetség továbbra is várja a pártok és az önkormányzati választáson induló jelöltek vállalásait és észrevételeit a magyar LMBTQI szervezetek javaslataival kapcsolatban.