Szövetségünk is csatlakozott a Gyermekjogi Civil Koalícióhoz

[wysiwyg_field wf_deltas="0" wf_field="field_image" wf_formatter="custom_formatters_colorbox_inline" wf_settings-igazitas="bal" wf_cache="1514510615" wf_entity_id="817" wf_entity_type="node"]

Szövetségünk is csatlakozott az az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány kezdeményezésére megalakult Gyermekjogi Civil Koalícióhoz. A szakmai fórum célja a párbeszéd és az aktív együttműködés előmozdítása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezetek és szakértők között, valamint a gyermekjogokkal kapcsolatos egységes fogalomrendszer kidolgozása, továbbá az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által, Magyarország számára megfogalmazott ajánlások végrehajtásának és az ENSZ emberi jogi bizottságai számára küldendő következő jelentések előkészületeinek elősegítése.

Az idén 40 éves UNICEF Magyarország kezdeményezésére és közreműködésével megalakult a Gyermekjogi Civil Koalíció. A koalícióhoz olyan a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó civil szervezet és szakember csatlakozott, akik az ENSZ Gyermekjogi egyezményének rendelkezéseivel teljes összhangban végzik tevékenységüket, és aktív szerepet vállaltak a szakmai együttműködésbe.

A Gyermekjogi Civil Koalíció céljai között szerepel egy közös szakmai fórum létrehozása a gyermekek védelmével és a gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó szakemberek részvételével, a párbeszéd megteremtésén túl azért, hogy egy összehangoltabb civil álláspontot képviselve segítsen az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának és az ENSZ emberi jogi bizottságainak küldendő jelentések előkészületeiben, valamint, hogy hatékonyabbá tegye a hazai és nemzetközi gyermekjogi érdekérvényesítést. A koalíció a tervek szerint 2015-ben negyedévente tartana szakmai találkozót, és egy új platform létrehozásával aktívan egyeztethetne a szakmai kérdésekben.

Szövetségünk kiemelten fontos feladatának tekinti az azonos nemű szülőkkel nevelkedő gyermekek, valamint az LMBT fiatalok jogainak érvényesítését, ezért örömmel csatlakoztunk a Koalícióhoz. Fontos előrelépésnek tartjuk, hogy az ENSZ intézményeiben egyre nagyobb figyelmet kap ez a kérdés is, az UNICEF nemrégiben adott ki állásfoglalást a témában, az ENSZ Gyermekogi Bizottsága pedig felszólította Magyarországot az azonos nemű szülőkkel nevelkedő gyermekek hátrányos megkülönböztetésének felszámolására.

A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai: UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány; SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa; Nagycsaládosok Országos Egyesülete; Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat; Igazgyöngy Alapítvány; Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF); Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ); Magyar Ökumenikus Segélyszervezet; ESZTER Alapítvány; Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány; Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ); Gyerekesély Egyesület; Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (CSAGYI); Menedék Egyesület; Magyar LMBT Szövetség; Mental Disability Advocacy Center (MDAC); Európai Szülők Magyarországi Egyesülete; Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért; Magyar Kriminológiai Társaság Fk. szekciója; Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottság; Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület; Pressley Ridge Magyarország Alapítvány; Jogismeret Alapítvány; Perspektíva Alapítvány, valamint mások mellett Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke; Cserey Miklós, a Szülőnek lenni Program vezetője; dr. Gyurkó Szilvia; dr. Hegedűs Judit; dr. Tausz Katalin; dr. Erdősné dr. Szeibert Orsolya; dr. Virág György, dr. Vaskuti András szakértők.